Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 8 yıl süren incelemesi sonucunda, söz konusu girişin Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki bilgisayarlardan yapıldığı belirlendi.

Olayın Ortaya Çıkışı

Skandal, avukat Cem Yalçınkaya’nın 2016 yılında yaz tatili sırasında gürültü yapan gezi teknelerini eski adıyla BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi) şikayet etmek için e-Devlet uygulamasına girmesiyle ortaya çıktı. E-Devlet’te, iki vatandaşın FETÖ’cü oldukları iddiasıyla BİMER’e şikayet edildiğini ve şikayetçinin de kendisi olduğunu gören Yalçınkaya, hemen savcılığa başvurdu.

Acil Servisler Devre Dışı: Şehir Hastanesi’nde 9 Saat Elektrik Kesintisi Acil Servisler Devre Dışı: Şehir Hastanesi’nde 9 Saat Elektrik Kesintisi

Başsavcılığın Soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kısa bir soruşturmanın ardından faillerin bulunamadığı gerekçesiyle dosyayı kapattı. Ancak Yalçınkaya, karara itiraz ederek yeniden şikayetçi oldu. Başsavcılık, olayın üzerinden 8 yıl geçtikten sonra kavuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararını detaylarıyla birlikte Yalçınkaya’ya iletti.

Olayla ilgili Deliller

Başsavcılık soruşturmasında iki önemli delile ulaşıldı. Yalçınkaya’nın e-Devlet hesabına Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde kayıtlı bir bilgisayardan giriş yapıldığı tespit edildi. Ayrıca, BİMER’e iletişim için bırakılan bir telefon numarasının Türk Telekom abonesi olduğu belirlendi. Soruşturmayı bu iki delil üzerinden yürüten başsavcılık, telefonun sahibi görünen vatandaşa ulaştı. Ancak vatandaş, böyle bir telefon aboneliğinin hiç olmadığını ve bir yanlışlık olduğunu ifade etti. Türk Telekom ise, istenen abonelik sözleşmesinin arşivde olmadığını ve telefonun kısa süreliğine açılıp kapandığını belirtti.

Bilgisayar Kullanımı ve Soruşturma Süreci

Başsavcılık, e-Devlet’e girilen Çankaya Emniyet Müdürlüğü’ndeki bilgisayarın sahibi görünen polis memuruna da ulaştı. Ancak polis memuru, o tarihte Ankara dışında bir eğitim kampında olduğunu belgeleriyle ispatladı. Polis memuru, bilgisayarı müdürlükteki birçok polisin ortak kullandığını bildirdi. Bu bilgiler üzerine başsavcılık, telefon abonesinin bulunamaması ve bilgisayara giriş yapan çok sayıda polis arasından gerçek suçlunun tespit edilememesi gerekçesiyle ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararıyla soruşturmayı kapattı.

Yalçınkaya’nın İtirazı

8 yıl sonra gelen bu karara tepki gösteren avukat Cem Yalçınkaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz dilekçesi vererek suçluların bulunup cezalandırılmasını talep etti. Yalçınkaya, soruşturmanın genişletilmesi halinde suçluların nöbet çizelgeleri ve Türk Telekom kayıtlarından kolaylıkla bulunabileceğini savundu. “Şüpheli hakkında Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma, Yok Etme, Erişilmez Kılma, Sisteme Veri Yerleştirme gibi suçlardan kamu davası açılması talepli şikayetimizle ilgili verilen karar hukuka aykırıdır. Şüpheli 2 polis hakkında kamu davası açılmalıdır” dedi.