Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Derya Uğur’un sorulara verdiği yanıtlarda ise şunları dile getirdi.

Sağlık Çalışanları, Bekledikleri Karşılığı Alamıyor: Yüksek Zam Talebi!

Sağlık çalışanları, emeklerinin tam karşılığını almayı beklerken, %17.55 zam ve 8.077 TL seyyanen zamla yetinmek zorunda kaldılar. Ancak, yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş talep ediyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, yoksulluk sınırı 32.000 TL'yi aşarken, açlık sınırı ise 12.000 TL'yi geçmiş durumda.

Büyükşehirlerde Kiraların Yüksek Olması Sağlık Hizmetlerini Nasıl Etkiliyor?

Son zamanlarda büyükşehirlerdeki kira sorunu, özellikle sağlık çalışanları için büyük bir sıkıntı haline gelmiştir. Büyükşehirlerde çalışan arkadaşlarımızın ev kiraları, en düşük 10.000 TL'den başlamaktadır. Kamuda görev yapabilmek için büyükşehirlere gitmek zorunda olan sağlık çalışanları, görev süreleri bittiğinde tayin talepleriyle karşılaşmaktadır. Bu durum ileride büyükşehirlerde hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına erişimde ciddi sıkıntılar yaratabilir. Sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanabilir ve birçok sağlık kurumunda personel eksikliği nedeniyle çalışanlar uzun saatler boyunca yoğun bir tempoda çalışmak durumunda kalabilir.

‘7 YIL KAYIP’

 Sözleşmeli çalışanların kadroya geçişindeki sorunlar neler?

Sözleşmeli modellere son verilsin. 4B’li çalışan arkadaşlarımız kadroya alındı. En önemli sorunlarından biri bu arkadaşlarımızın 9/1 olarak memuriyete başlaması gerekirken 12/1’den başlatıldıkları bilgisi geliyor. Yani arkadaşların 7 yıl gibi bir kaybı oluyor.

 Sağlıkçıların yurtdışına göçündeki artışta son aylarda durum ne?

Hekimlerde çok fazla yurtdışına gidiş var. Sağlıkçılar insani koşullarda yaşayıp insani koşulları yaratacak maaşlarla çalışmak istedikleri için gidiyor. Haziran ayında yurtdışına gitmek için iyi hal belgesi almak için başvuran doktor sayımız 240’ı aşmış durumda. Bu yılın ilk 6 ayında da 1400 hekim arkadaşımız yurtdışı için başvuru yaptı. Türkiye’de kalanlar da kamuda çalışmak istemiyor. Çok fazla hekim açığı var. Artarak devam edecek. 

Ameliyat yapabileceği malzeme yok. Hastanın alabileceği ilaç yok. Sağlık sisteminin neresinden tutarsanız elinizde kalıyor.

‘DEĞER VERMİYORLAR’

 Mobbing ve şiddetin önlenmesi için neler yapılmalı?

Liyakatsiz yöneticilerle çalışıldığı zaman mobbing ortaya çıkıyor. Sağlıkta şiddetle ilgili de önleyici yasanın yarım yamalak değil sürdürülebilir ve uygun koşullarda hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir yurttaş çıkıp “Artık doktor öldürebiliyoruz” diyor ama ceza almıyor. Yönetenler bize değer vermediği ve “Giderlerse gitsinler” dedikleri için işte yurttaş da bu kadar rahat şiddet uygulayabiliyor.

‘YOKSULLUK ÜSTÜNDE MAAŞ İSTİYORUZ’

Derya Uğur, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

“Yoksulluk sınırının üstünde emekliliğe yansıyan tek kalem maaş istiyoruz. Yıpranma payı hakkının genişletilmesini istiyoruz. Tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz. 7 gün 24 saat hizmet veren kreş ve anaokulları istiyoruz. Sağlık çalışanları için bakım yurtlarının olmasını istiyoruz. Vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesini istiyoruz.”

Cumhuriyet