Bu nedenle, yapay genel zekanın düzenlemeler yapılmadan gelişmesinin durdurulması çağrısında bulunuyorlar. Uzmanlar, yapay zekanın potansiyel riskleri konusunda ciddi endişeler duyuyor ve bu risklerin düzenleyici önlemler alınmadan önce ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Yapay zekanın ilerlemesi ile birlikte, sağlık sektörü dahil olmak üzere birçok sektörde kullanım alanı bulunuyor ancak bu teknolojinin kontrolsüzce ilerlemesi, insan hayatına zarar verebilecek sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, yapay zeka konusunda düzenleyici önlemler alınana kadar, uzmanların çağrıları dikkate alınmalıdır.

Teknoloji dünyasının önde gelen isimleri, aralarında Elon Musk'un da bulunduğu Silikon Vadisi'ndeki bir grup, yapay zeka konusunda çağrıda bulunarak, düzenlemeler yapılana kadar yapay zeka çalışmalarının durdurulması gerektiğini belirtti. Benzer bir çağrı ise bu kez tıp dünyasından geldi. Yapay zeka, hastalıkların teşhisini geliştirerek, daha iyi tedavi yöntemleri ve bakım hizmetleri sunarak sağlık sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip.

Ancak, uzmanlar yapay zekanın gelişiminin, insan sağlığına zarar verebileceği ve düzenleyici önlemler alınmadan önce durdurulması gerektiği konusunda uyarıyorlar. Yapay zeka teknolojisinin potansiyeli göz önüne alındığında, sağlık sektöründe kullanımı yaygınlaşıyor ancak kontrolden çıkması durumunda, insan sağlığına zarar verebilecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, yapay zeka çalışmalarının düzenlenmesi ve kontrol altına alınması gerekiyor. Uzmanlar, yapay zekanın kullanımının insana fayda sağlayacak şekilde yönetilmesi gerektiği konusunda hemfikirler.

Ancak BMJ Global Health dergisinde yazan İngiltere, ABD, Avustralya, Kosta Rika ve Malezya'dan sağlık uzmanlarına göre yapay zekanın gelişimi aynı zamanda olumsuz sağlık etkileri üretme potansiyeline de sahip.,

Tıp ve sağlık hizmetleriyle ilişkili riskler arasında “Yapay zeka hatalarının hastalara zarar verme potansiyeli, veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili sorunlar ve yapay zekanın sosyal ve sağlık eşitsizliklerini daha da kötüleştirecek şekillerde kullanılması yer alıyor” dediler.

Bir zarar örneğinin, daha koyu tenli hastalarda kan oksijen seviyelerini fazla tahmin eden ve hipoksilerinin yetersiz tedavisine neden olan yapay zeka güdümlü bir nabız oksimetrenin kullanılması olduğunu söylediler.

Ancak yapay zekadan insan sağlığına ve hatta insan varlığına yönelik daha geniş, küresel tehditler konusunda da uyarıda bulundular.

Yapay zeka, ölümcül otonom silahların kullanımı ve yapay zeka tabanlı sistemlerin çok sayıda işçiyi yerinden etmesi durumunda kitlesel işsizliğin ruh sağlığı üzerindeki etkileri yoluyla milyonlarca kişinin sağlığına zarar verebilir.