İş bırakma eylemine ilişkin Hatay İl Sağlık Müdürlüğü önünde Hürriyet Sağlık-Sen ve Hatay Tabip Odası başkanlığınca ortak bir basın açıklaması yapıldı.
İlk sözü alan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar YILMAZ Yaptığı Açıklamada;
“Kıymetli Meslektaşlarım ve Kıymetli Basın Mensupları;
6 Şubat 2023 tarihinde asrın felaketini yaşadık. O günden beri aile sağlığı çalışanları ve aile hekimleri olarak hiçbir zaman Hatay’dan ayrılmadık. Öğünden beri çalışmaya, işimizi yapmaya ve halkımıza hizmet vermeye devam ettik. 1 yıldır yapmış olduğumuz bu çalışmalara karşılık Sağlık Bakanlığı bu hafta hem de tıp bayramına denk gelen haftada ve mübarek Ramazan ayında hepimize büyük bir sürpriz yaparak Hatay merkez ilçe Antakya’da tüm aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının tüm ücretlerinden %50 maaş kesintisi yaparak zaten koşulların çok zor olduğu deprem bölgesinde hepimizi zor durumda bıraktı. Ben bir hekim olarak bu ay, maalesef her ay çocuklarıma göndermiş olduğum okul masraflarını bu ay gönderemeyeceğim. Sadece bu kadarını size söyleyebiliyorum. Gerisini artık siz düşünün. “ ifadelerine yer verdi.
Akabinde ortak basın açıklamasını okumak üzere Hürriyet Sağlık-Sen Dış İlişkiler ve Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Serdar KAHRAMAN söz alarak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“ Değerli Basın Mensupları ve Birbirinden Kıymetli Sağlık Çalışanları;
Bugün Hürriyet Sağlık-Sen olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde çok büyük kayıplar veren deprem bölgesi illerimizde ve Hatay İlinde Hatay Tabip Odası ile birlikte sağlık çalışanlarımızın yaşamakta olduğu ve bir türlü çözülemeyen sorunlarına dikkat çekmek ve deprem bölgesinde yaraları birlikte sarmak ve hep birlikte yeniden ayağa kalkmak üzere gerekli adımların atılması için 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz.
Lütfen Artık Sesimize Kulak Verin
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Sağlık Bakanı ve tüm yetkililerin artık sesimizi duymasını ve sorunlarımıza bir çözüm bulmasını istiyoruz. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sadece şehirleri yerle bir etmekle kalmadı, birçoğumuzu bizden aldı. Çoğumuz yakınlarını ve iş arkadaşlarını kaybetti. Evlerimiz, iş yerlerimiz ve hatta bir depremde en çok ihtiyaç duyulan ve ayakta kalması gereken hastanelerimiz yıkıldı.
Aradan geçen 1 yılı aşkın bir süredir deprem bölgesinde ve özellikle en çok yıkımın ve kayıpların yaşandığı Hatay ilinde ne yazık ki sağlık çalışanlarımızın bir yığın sorunu çözüme kavuşturulmayı beklemektedir. Deprem bölgesindeki birçok yerde hayat yavaş yavaş normalleşmeye başlarken maalesef Hatay ili halen monitöre bağlı entübe edilmiş bir hasta gibi yeniden canlandırılmayı beklemektedir.
Depremde kamu ve özel birçok hastanesi yıkılan ve Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre toplam 62 adet ASM’nin yıkıldığı veya ağır hasarlı olarak kullanılamaz durumda olduğu tek şehir olan Antakya’da sağlık çalışanları yokluk içerisinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Aylarca sahra hastanesi olarak hizmet alan depremzedelerin çilesi sadece bununla da bitmiyor. Özellikle 1. Basamak sağlık kuruluşlarında ASM’leri yıkılan ve kullanılamayan tek ilçe olan Antakya’da 62 ASM kullanılamaz durumda olduğu gibi tüm ASM’ler deprem sonrası ayrıca talan edilmiş ve aile hekimlerimizin nesi var nesi yoksa çalınmıştır.
Sağlık Bakanlığı’nın yazılı emri ve Cumhurbaşkanlığı’nın talimatlarına rağmen diğer tüm deprem bölgesinin aksine Hatay Merkez ilçede görev yapan aile hekimlerine son 3 aylık cari ödemeleri hukuksuz bir şekilde eksik ödenmiştir. Yine çalışacak bir hizmet binası olmayan, kendi bölgesi dışında konteynerlerde çalışmak zorunda kalan, ASÇ’lerin öldüğü, istifa ettiği veya başka şehre taşındığı bir ortamda buradaki aile hekimlerimizin sanki tüm yaşam ve çalışma koşulları normalmiş gibi tüm performans kriterlerini tam olarak karşılamalarının beklenmesinin hiçbir insani yönü yoktur.
Sağlık Bakanlığı, evvela Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da ifade edildiği üzere aile sağlığı merkezlerini yeniden yaparak veya kullanılabilir hale getirerek bu sorunu çözmesi gerekirken tüm aile hekimlerimizi ve aile sağlığı çalışanlarımızı kaderine terk ederek adeta ikinci bir yıkıma sebep olmuştur.” Başta en çok yıkımın olduğu Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş olmak üzere tüm deprem bölgesinde gerekli tüm acil önlemlerin bir an önce alınarak hızlı bir şekilde yaşamın ve iş hayatının normalleşmesi için atılması gereken ne adım varsa tüm STK lar ile iş birliği içerisinde atılması gerekmektedir.
Maalesef birçok sağlık çalışanımızın da barınma sorunları halen çözüme kavuşturulmuş değildir. 1. Basamak aile hekimliği hizmetleri Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da neredeyse hiç yok denecek seviyede ve maalesef koruyucu sağlık hizmetleri tam anlamıyla verilememektedir. Yine deprem bölgesinde yeniden faaliyete geçen Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sanki bu şehirde hiç deprem olmamış ve sanki hayat her şeyiyle olağanmış gibi tüm depremzede sağlık çalışanlarına ve deprem bölgesinde yokluklar içerisinde hizmet vermeye çalışan yeni atanan kim kimsesi olmayan sağlık çalışanlarına her gün mobbing uygulanmaktadır.
Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin KOCA, Size Sesleniyorum.
Sağlık çalışanlarının bu feryadını lütfen duyun. Sizin yetki verip atadığınız liyakatsiz yöneticiler her gün sağlık çalışanlarına burada zulmediyor. Sağlık çalışanları deprem bölgesinde temel yaşam gereksinimlerini karşılamakta güçlük çekerken ve hatta işe gidip gelmek için ulaşım sorunu yaşarken sizin atadığınız pek muhterem yönetici ve idarecileriniz ve onların himayesindeki çoğu da bazı sendikaların temsilcileri olan ayrıcalıklı kişiler devletin araçları ve devletin yakıtıyla haftanın her günü tüm özel işlerini görmeye devam ediyorlar. Size vebal olarak sadece bunlar bile yeter. Sayın Bakan, tüm bunları öğrendikten sonra başınızı yastığa huzurla koyup uyuyabiliyorsanız bizim size de söyleyecek sözümüz yok demektir. Sorumlu devlet adamı bilinciyle görevinin başında olan ve başarılı işlere imza atan Hatay Valisi Sayın Mustafa MASATLI’yı sağlık sektöründeki bu hukuksuzluklara ve yolsuzluklara karşı gerekli adımı atarak her türlü adli ve idari soruşturmaları başlatmasını istiyoruz.
Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin KOCA’dan Talebimizdir.
Sayın Bakan, lütfen artık deprem bölgesinin sesine kulak verin. Sağlık çalışanlarımıza yapılan bu zulme son verin. Bir an önce deprem bölgesindeki tüm sağlık kuruluşlarını gerektiği gibi aktif hale getirin ve 2023 yılında üçer aylık dönemlerle uzatmış olduğunuz ve 31 Ocak 2024 tarihinde sona eren performans değerlendirmesini muafiyetinin 2024 yılı sonuna kadar ve tek seferde koşulsuz olarak uzatılmasını, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında her türlü ek ödeme ve teşvik ödemelerinin yine 2024 yılı sonuna kadar koşulsuz olarak tavandan ödenmesini talep ediyoruz.
Bugüne kadar olduğu gibi iş bırakma dâhil her türlü yasal hak ve eylemlerimizle sağlık çalışanlarımızın sesi olmaya ve mücadeleye devam edeceğiz. Bugünlük bir gün olan iş bırakma eylememizin daha fazlasına ve tekrarına gerek kalmamasını temenni ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur…