Araştırmacılar, ChatGPT'nin performansının, yeni mezun bir stajyer doktorunkinden pek farklı olmadığını belirtti. Bu gelişme, gelecekte yapay zekanın tıp alanında doktorlara önemli bir yardımcı olabileceğini işaret ediyor.

Mass General Brigham uzmanları, 36 hasta üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada ChatGPT'ye detaylı sağlık verilerini yükledi. Yapay zekadan hastalık teşhisi ve tedavi önerileri istendi. 

Ardından uzmanlar, yapay zekanın önerilerini gerçek vakalarla karşılaştırdı. Sonuç olarak, ChatGPT'nin teşhis ve tedavi önerilerinde ortalama yüzde 72 başarı sağladığı görüldü. Özellikle "nihai teşhis" konusunda yüzde 77'lik bir doğruluk oranına ulaştığı belirtildi.

Ancak yapay zeka, benzer hastalıkları birbirinden ayırt etme konusunda bazen zorlanabiliyor. "Ayırıcı tanı" adı verilen bu süreçte ChatGPT'nin başarısı yüzde 60'a kadar düşebiliyor. Yani, yapay zeka hala bazı karmaşık teşhislerde ve hastalıkları ayırt etme konusunda doktorların becerilerine tam olarak erişemiyor.

Yapay zekanın doğru tedaviyi seçmek konusundaki başarısının yüzde 68 olduğu görüldü.

Bilim insanları, yapay zekanın acil vakalarda da doğru kararlar verebildiğini söylüyor.

Chat GPT'nin başarısının, "tıp fakültesinden yeni mezun bir stajyer doktora yakın" olduğunu belirtten araştırmacılar yapay zekanın insan doktorların uzmanlık ve karar yeteneğine sahip olmadığını vurguluyor.

Araştırmanın sonuçları İnternet Tıp Araştırma Dergisinde yayınlandı.

Hasta geçmişinin özetlenmesi ve küçük ayrıntılar konusunda yapay zekanın avantajlarına dikkat çeken bilim insanları Chat GPT gibi sohbet robotlarının teşhis konusunda doktorlara yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor