Sisteme katılanlar, BES hesaplarında biriken devlet katkısı dahil tutarları evlilik, konut alımı ya da doğal afet halleri kapsamında başvuruda bulunarak alabilecekler.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında devreye alacağı Kısmen Ödeme Uygulaması'nın 1 Temmuz'da başlayacağını duyurdu. Bu uygulama ile katılımcılar, BES hesaplarında biriken devlet katkısı dahil tutarları evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında başvuruda bulunarak alabilecekler. Böylelikle, katılımcılar sistemden çıkmadan nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve birikimlerinden feragat etmemiş olacaklar.

Kısmen Ödeme Uygulaması'na ilişkin en çok merak edilen 10 soru ve yanıtlar ise şu şekilde:

Soru 1: Kısmen Ödeme Uygulaması nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde eğitim, evlilik, konut alımı gibi durumlarda, sistemden çıkmadan ve sahip olunan haklardan vazgeçmeden hesaplarında biriken tutarları devlet katkısı dahil alabilme hakkı sağlayan bir uygulamadır.

Soru 2: Hesaplarımdaki birikimin ne kadarını alabilirim, nereye başvurmalıyım?

Katılımcılar, birikimlerinin yüzde 50'sine kadar kısmını alabilirler. Başvuru için, katılımcılar sözleşmesi bulunan emeklilik şirketleri ile iletişime geçebilirler.

Soru 3: Başvuru talebim ne zaman sonuçlanır?

Emeklilik şirketleri, kısmen ödeme başvurusunun kabul veya ret sonucunu, talep formunun ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde elektronik iletişim araçlarıyla katılımcıya bildirir.

Soru 4: Kısmen ödeme başvurusunda aranan şartlar nelerdir?

- Katılımcılar evlilik, konut alımı ve doğal afet durumları için sadece bir kez ödeme alabilirler.

- Doğal afet durumunda kısmen ödeme için tarih ve miktar şartına bakılmaz.

- Katılımcılar, kısmen ödeme için ilk başvuruyu sistemdeki 5. yıldan itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme gerçekleştirdiğinde yapabilirler.

- Birden fazla BES sözleşmesi bulunanlar için sadece bir başvuru hakkı tanınır.

Soru 5: Başvuru sırasında hangi belgeler talep ediliyor?

Konut alımı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası sunulur. Evlilik hali için e-Devlet sistemi ile üretilen ve üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği, doğal afet hali için doğal afetin gerçekleşmesine müteakip SEDDK tarafından duyurulan belge ibraz edilir.

Soru 6: Konut almadan veya evlenmeden önce başvuru yapabilir miyim, süreç nasıl işliyor?

Katılımcı, istenilen belgeleri başvuru sırasında teslim eder. Başvurusu onaylanıp ödeme alan katılımcılar, ödeme aldıktan 2 ay sonrasına kadar konut alındığına ya da evlenildiğine dair belgeleri şirkete iletirler ve başvuru işlemlerini tamamlarlar. Evlilik ya da konut alımı başvuru tarihinden önce gerçekleşmişse, bu belgelerin geçerlilik süresi 2 ay öncesine kadar uzanır.

Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın.. Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın..

Soru 7: Başvurumun onaylanması durumunda kısmen ödeme tutarı ne zaman hesabıma yatırılacak?

Kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına ödenir.

Soru 8: Başvurum onaylandı fakat kısmen ödeme tutarı hesabıma yatırılmadı. Ne yapmalıyım?

Nakde dönüştürülmüş tutar, herhangi bir sebeple 10 iş günü içinde ödenemezse veya kısmen ödeme işlemi gerçekleştirilemezse, başvuru yapılmamış sayılır. Katılımcı durumu bildirerek yeniden başvuru yapabilir.

Soru 9: İstenilen belgeleri belirtilen sürede tamamlayamadım. Ne yapmalıyım?

Başvurularda, kısmen ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması durumunda, kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılır ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından düşülür.

Soru 10: Verdiğim taahhütnameyi yerine getiremedim. Ne olacak?

Katılımcı, BES sözleşmesini, 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet dışında sonlandırırsa, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle birlikte tahsil edilir.