Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle, katılımcıların BES sözleşmelerini iptal etmeden birikimlerini (devlet katkısı hariç) bankalara devrederek kredi kullanabilmelerine olanak tanıdı.

SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, Ocak 2022'de duyurulan ve 28 Eylül 2023'te detaylandırılan bu uygulamanın Haziran 2024 itibarıyla hayata geçtiğini belirtti. Verim

"BES'te birikimi olan katılımcılar, bankalardan kredi kullanmak için hesaplarındaki birikimlerini kredi süresiyle sınırlı olarak bankaya devrederek finansmana erişim sağlayabilecek"

dedi.

Bu sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgiler veren Verim, bankaların Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) aracılığıyla katılımcıların BES birikimlerine dair gerekli sorgulamaları yapabileceğini belirtti. Alacağın devri sözleşmesi onaylandığında, bankalar çekilen kredinin yüzde 20 fazlasına kadar tutarı teminat olarak isteyebilecek. Bu tutar, kredi yükümlülükleri tamamlanana kadar belirlenen emeklilik yatırım fonuna (temlik fonu) devredilecek.

Verim, kredi borcu ödenmemesi durumunda bankaların temlik fonunda tutulan birikimlerin satışını talep edebileceğini ve bu fonlardan elde edilen tutarların banka alacağını karşılayacağını, kalan miktarın ise katılımcının BES hesabına geri aktarılacağını açıkladı.

birikimlerini başka şirketlere aktaramayacak

Alacağını bankaya devreden katılımcılar, devir süreci tamamlanana kadar birikimlerini başka şirketlere aktaramayacak. Kredi borcu ödendiğinde, alacağın devri sözleşmesi sona erecek ve temlik fonunda bulunan tutarlar yeniden katılımcının seçtiği fonlara yönlendirilecek.

"Anadolu Hayat ve Emeklilik" ile "Türkiye Hayat ve Emeklilik" şirketlerini yetkilendirdi

SEDDK, alacağın devri fonlarını kurmak üzere "Anadolu Hayat ve Emeklilik" ile "Türkiye Hayat ve Emeklilik" şirketlerini yetkilendirdi. Faizli ve faizsiz olmak üzere dört ayrı fon seçeneği sunulacak. Anadolu Hayat ve Emeklilik’in faizli fonu ve Türkiye Hayat ve Emeklilik’in faizsiz fonu devreye alındı. Diğer fonlar ise 1 Ocak 2025'te kullanıma sunulacak.

Danıştay’ın Ek Ödeme İptali Neleri Değiştirecek? Danıştay’ın Ek Ödeme İptali Neleri Değiştirecek?

Mehmet Verim ayrıca, eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlarda BES’ten çıkmadan ve haklardan vazgeçmeden hesaplarda biriken tutarların devlet katkısı dahil yüzde 50’sini alabilme hakkı sağlayan Kısmen Ödeme Uygulaması’nın 1 Temmuz'da devreye alınacağını hatırlattı. Bu uygulama ile BES’e olan talebin artması bekleniyor.