Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2023 yılında neredeyse 1 milyar hasta muayenesi yapıldığını belirterek, “Gereksiz test, ilaç ve film isteklerini azaltmalıyız” dedi.

 Muayene Oranları ve Sağlık Sistemi Üzerindeki Yük

Bakan Memişoğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun düzenlediği "Anadolu Sohbetleri" etkinliğinde, 2023 yılında 999 milyon 600 bin hasta muayenesi yapıldığını ve Türkiye’de hekime başvuru oranlarının Avrupa ve OECD ülkelerinin ortalamasının iki katı olduğunu vurguladı. Türkiye’de 2002 yılında bir kişinin yılda ortalama iki kez sağlık sistemine başvurduğunu belirten Memişoğlu, bugün bu oranın 11,2’ye çıktığını söyledi. Bu durumun büyük ölçüde eğitim ve araştırma hastanelerine yapılan başvurulardan kaynaklandığını ifade eden Memişoğlu, “Sağlık sistemimizin birinci, ikinci ve üçüncü basamağı var ama toplum olarak alışkanlığımız daha çok üçüncü basamağı kullanmak. Bunu artık değiştirmemiz lazım” dedi.

Aile Hekimliği ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Bakan Memişoğlu, aile hekimliği sisteminin tam anlamıyla 2010’dan beri hizmet verdiğini ancak toplumun aile hekimliğini reçete yazdırma ya da çocuk ve hamile takibi gibi basit işlemler için kullandığını belirtti. Memişoğlu, Türkiye’de 450’ye yakın Sağlıklı Yaşam Merkezi ve 9 bine yakın Aile Sağlığı Merkezi’nde, psikolog, diyetisyen ve koruyucu diş hekimliği gibi birçok hizmetin sunulduğuna dikkat çekti. Aile hekimliklerinde yapılan testlerin hastanelerdeki testlerle neredeyse aynı olduğunu vurgulayan Memişoğlu, aile hekimliğini güçlendirmek istediklerini ve bu konuda teşvik ve bilinçlendirme çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Mide Ameliyatı Sonrası Ölüm: Hastaneye İdari Soruşturma Açıldı Mide Ameliyatı Sonrası Ölüm: Hastaneye İdari Soruşturma Açıldı

Yeni Sağlık Sistemine Geçiş: Sonuç-Değer Bazlı Yaklaşım

Bakan Memişoğlu, gelecekte sonuç-değer bazlı bir sağlık sistemine geçileceğini belirterek, “Sadece hastayı görmek yetmez, hastanın başka bir yere başvurmasını engelleyecek çözümler üretmeliyiz. Doktorla hasta arasında hassas bir manevi alan var ve bu alanı iyileştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, hekimlerin mutlu edilmesinin hastalar üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

Pandemi ve Sağlık Bakanlığı’nın Hazırlıkları

Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün bazı hastalıklara ilişkin acil durum ilan ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda hazır olduğunu söyledi. "Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda Kovid gibi salgınlar beklemiyoruz, ancak yine de her türlü hazırlığı yapıyoruz” diye konuştu. Ayrıca, sınır kapılarında özel bir önlem alınmayacağını, ancak gümrüklerde hassasiyetin arttırılacağını ekledi.