Koca'nın, göreve başladığı 2018 yılından bu yana vaat ettiği eylem planının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hala vaatlerin gerçekleştirilmediğini belirten sağlık çalışanları, Bakan'ın sağlıkta şiddeti doğuran sistem sorunlarını göz ardı ederek güvenlikçi tedbirleri öne sürdüğünü ifade ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada şiddetin önlenmesi için sadece kamu çalışanlarına değil, genel olarak tüm sağlık alanında düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Ancak sağlık meslek örgütleri, Koca'nın 2018'de vaat ettiği eylem planının hala hayata geçmediğini belirterek, Bakan'ın güvenlik tedbirlerine odaklanarak asıl sorunları göz ardı ettiğini dile getiriyor.

Bakan Koca, "Sağlıkta şiddetin arttığı ve her gün 10-11 fiziksel şiddet olayı ile üç katı kadar sözel şiddet olayı yaşandığı"nı ifade ederek fiziki koşulların iyileştirilmesi ve çalışanların yükünün azaltılması için çaba sarf edileceğini belirtti. Bununla birlikte, Koca, "Hastanelerde özellikle Emniyet personeli ve güvenlikçi sayısının artırılmasını hedefliyoruz. Bu en temel görevlerimizden biri" dedi.

Koca'nın 2019'da tıp öğrencileriyle yaptığı görüşmede "Asayiş ve benzeri yaklaşımlar en son düşünülmeli. Hedefimiz, hekim ve hastanın birbirine güven duyduğu bir ortam oluşturmak" şeklindeki açıklamasına karşın son iki yılda "güvenlikçi asayiş önlemleri"ne sıkça vurgu yapması dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2018'de göreve başladığından bu yana vaat ettiği eylem planını hayata geçirmediği gerekçesiyle sağlık çalışanlarının tepkisine maruz kalıyor. Sağlık sektöründe yaşanan şiddetin kök nedenlerine odaklanılması gerektiğini savunan sağlık meslek örgütleri, Bakan Koca'nın atılacak adımlar yerine "vaatler" üzerinden açıklamalar yapmasına eleştirilerini dile getirdi.

‘SİSTEMİ TARTIŞTIRMIYORLAR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Koca’nın sağlıkta şiddeti doğuran sağlık sistemini tartıştırmamak için kendisiyle çelişip “güvenlikçi asayiş tedbirlerini” öne sürdüğünün altını çizdi. Yalçınkaya, “AKP öncesi hastanelerimizde bir tane dahi güvenlik görevlisi yoktu. Sadece hastane polisi vardı. Şimdi yüzlerce güvenlik görevlisiyle şiddeti engelleyemiyorsunuz” dedi.

Hastanelere X-Ray cihazı kurulacağını da hatırlatan Yalçınkaya, “Hangi hastanelerde kurdunuz? 8 binin üzerinde ASM, 5 binin üzerinde ambulans var. Hangi birimde ne kadar güvenlikçi görevlendirebilirsiniz?” diye konuştu. Bakanın güvenlik önlemleri ile şiddetin çözülmeyeceğini bildiğini belirten Yalçınkaya, “Bakanın açıklamasındaki temel neden, şiddetin oluşmasına neden olan sağlık sistemini tartıştırmamak” ifadelerini kullandı.

‘ASAYİŞ ÇALIŞMASI DOĞRU DEĞİL’

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ümit Yaşar Öztoprak ise, şiddetin nedeninin asayiş problemi değil sağlık sistemindeki tıkanıklık olduğunu belirtti.

Öztoprak, “Politikaları değiştirmeyip sadece asayişe yönelik çalışmalar doğru değil. Karar alırken hiçbir hekim örgütüne danışılmıyor” dedi. Kışkırtılmış olarak yoğun bir sağlık hizmetlerine ulaşamama durumunun olduğunu kaydeden Öztoprak, “Mesela; Rapor talepleri var. Alamıyorlar ya da para istenebiliyor. Ya da hasta bir hastanede bir bölüme sevkediliyor ama o bölüm hastanede olmuyor. Bütün bunlar şiddet nedeni olabiliyor. Bunlar çözülmedikçe şiddet sorunu sürecek” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINI HEDEF GÖSTERDİ’

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Bakan Koca’nın emek-meslek örgütleriyle bir araya gelerek çözüm üretmek yerine, sorunun kaynağına inmeden popüler söylemlerle sorunlara bakış açısı içinde olduğunu söyledi. Uğur, “Yapılması gereken, şiddeti körükleyen ticarileştirilmiş sağlık sistemine çözüm getirmektir. Sağlık sistemi sorunlar yumağı içinde. Personel yetersizliğinin, ilaç ve tıbbi malzeme temininde yaşanan sorunların, muayene sürelerinin kısalığının, alınamayan randevuların sorumlusu sağlık çalışanlarıymış gibi görülmekte bu da şiddeti artırmaktadır” dedi.

Uğur, “Bakan, sağlıkta şiddeti sona erdirmek istiyorsa önce kendi kullandığı dili düzeltmelidir. İş bırakma eylemi öncesi sağlık çalışanlarına yazdığı mektupta kullandığı ifadelerle bizzat kendisi sağlık çalışanlarını hedef gösterdi. Evet erken uyarı sistemi önemlidir ancak esas olan sağlıkta şiddete zemin hazırlayan sorunlara çözüm üretmektir” diye konuştu.

MERVE KILIÇ