Kasım 2022'de ücretsiz olacağı açıklanan HPV aşısının 4 valanlısının fiyatı 1858 TL, 9 valanlısının ise 2 bin 575 TL'ye yükseldi. 

Bu zam kararı, sağlık meslek örgütleri ve toplumda ciddi tepkilere neden oldu. 

Sağlık Bakanlığından, kanseri önleyen HPV aşısının ulusal aşı takvimine dahil edilerek birçok ülkede olduğu gibi ücretsiz olarak uygulanması talep ediliyor.

Daha önce de belirtildiği gibi, HPV aşısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz karşılanmaması üzerine dava açan kadınların hukuk mücadelesini kazanması, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 18 yaşın üstündekilere ücretsiz HPV aşısı uygulaması çalışmalarına başlamasına yol açmıştı.

Evrensel'den Nisa Sude Demirel'e konuşan ve HPV aşısının kadınlarda kanser riskini engellediğini hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Özellikle açılan davalarla beraber mahkemeler aşının SGK tarafından karşılanmasına hükmediyor. Fakat mahkeme kararları ve verilen vaatlere rağmen konuda ciddi bir direnç var” diye konuştu. HPV aşısı ücretsiz olacak vaadinin yalnızca seçime dönük vaatler olarak kaldığına işaret eden Fincancı “Özellikle son dönemde gerici ittifaklarla da beraber kadını yok sayan politikalar beklenen şekilde etki ediyor. İnsanların, özellikle kadınların sağlığa erişiminde bu politikalarla çizilmiş sınırlar karşımıza çıkıyor” dedi.

 İzmir Tabip Odası da HPV aşısının önemine dikkat çekerek sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “HPV aşısı, can kurtaran bir aşıdır.  İnsanların sağlığını korumak devletin yasal görevidir.  HPV aşısı ücretsiz olarak hekim kontrolünde yapılmalıdır. HPV aşısı için ödeme yapamayan insanlarımız kanser riskiyle baş başa bırakılamaz.”

Kaynak: Gazete Duvar