Ek Ödeme Yönetmeliği’nde Danıştay Kararı: Madde Madde İptal Kararı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde Danıştay Kararı: Madde Madde İptal Kararı

İran’daki helikopter kazası sonrası rekor kıran altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler ve FED’in faiz indiriminin yıl sonuna ertelenmesiyle gerilemeye başladı. Ortadoğu’da artan "ateşkes" beklentileri de jeopolitik risk algısını düşürüyor. Ons altın 2320 dolara inerek son üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

Piyasa Eğilimleri ve Analiz

Altın fiyatlarında yeni haftanın ilk işlem gününde zayıf bir görünüm ve gerileme eğilimi öne çıkıyor. İran’daki helikopter kazasının ardından ons altın, jeopolitik risk algısıyla 2450 dolara kadar yükselmişti. Ancak düşüş trendi devam ederek ons altında %5,30 oranında bir gerilemeye neden oldu. Gram altın da 2536 TL ile rekor seviyelere ulaşmıştı, ardından %5,15 oranında düştü.

Son iki haftada ABD’den gelen verilerin enflasyonist baskıların devam ettiğini göstermesi ve FED’in faiz indirimi beklentilerinin yıl sonuna kayması, altın fiyatlarını düşürdü. 3 Haziran’da gram altın serbest piyasada 2405 TL’den haftaya başlarken, Kapalıçarşı’da gram fiyatı 2397-2437 TL arasında alınıp satılıyor. Çeyrek altın 3955 TL, yarım altın 7903 TL ve tam altın 15.758 TL’den satılıyor.

Küresel Piyasalarda Durum

Ons altın, 9 Mayıs sonrası işlemlerde ilk kez 2320 doları görerek son üç haftanın en düşük seviyesini test etti. Ons altında 5 ve 22 günlük ortalamalar sırasıyla 2338 ve 2352 dolar seviyesinde bulunuyor. Mevcut fiyatlar bu ortalamaların altında seyrediyor. 2300 dolarlık ara direnç seviyesinin üzerine çıkılmadıkça ons altında 2300 dolara kadar düşüşler yaşanabilir.

Dolar endeksi yeni haftaya 104,50 seviyesinden, 10 yıllık ABD tahvil faizi ise %4,50 seviyesinden başladı. Her iki göstergede de geçen haftaya göre kısmi gerileme görülse de, küresel piyasalarda dolar güçlü kalmaya devam ediyor. Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi dikkatle takip edilecek. Beklentilerin üzerinde bir veri, enflasyonist baskılara işaret edebilir ve FED’in faizleri daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini artırabilir, bu da altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.

Euro Bölgesi ve Faiz Beklentileri

Perşembe günü Euro Bölgesi faiz kararı izlenecek. Mayıs ayı TÜFE verisi %2,6 ile beklentileri hafif aşmıştı. Bu durum, ECB’nin gelecekteki faiz kararları için önemli olacak. Mevcut durumda Avrupa’da bu yıl 2-3 adet faiz indirimi bekleniyor. Dallas FED Başkanı Lorie Logan, enflasyonda %2 hedefine ilerlerken belirsizliklerin arttığını ve faiz indirimi için henüz erken olduğunu belirtti. New York Fed Başkanı John Williams ise TÜFE’nin gelecek yıl %2’ye daha yakın olabileceğini belirterek, acil bir faiz indirimi gereği görmediğini ifade etti. FED üyelerinden gelen bu mesajlar, yakın zamanda faiz indirimi beklentilerini düşürdü.

Jeopolitik Riskler

Altın fiyatlarını etkileyen jeopolitik risklerde büyük bir değişiklik görülmüyor. İsrail ve Hamas arasında ABD’nin araya girmesiyle "ateşkes" beklentisi yeniden yükseldi, ancak henüz somut bir gelişme yaşanmadı.