IBAN numarasına havale isteyerek kredi kartı ödemesini kabul etmeyen işletmelere yönelik Maliye Bakanlığı çalışma başlattı.

Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın.. Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın..

Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri banka hesapları üzerinde çalışarak gönderilen paraları takip edecek. Farklı kişilerden havale yada EFT gelen banka hesabı sahiplerine ceza vermeye hazırlanılıyor.

Kredi kartı ödemelerini kabul etmeyip IBAN üzerinden havale talep eden işletmelere karşı yeni bir önlem alınıyor. Vergi müfettişleri, banka hesaplarını izleyerek sürekli olarak farklı kişilerden gelen havaleleri alan işletme sahiplerini cezalandıracak.

Son zamanlarda, vergi kaçırmak amacıyla bazı işletmelerin, müşterilerinden fiş ve fatura düzenlemeden IBAN üzerinden tahsilat yapmaya çalıştığı tespit edildi. Hürriyet'in haberine göre, bu durumun, yapılan tahsilatların KDV, gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi kaybına neden olduğu belirtildi.

Kaynaklar, mal veya hizmet karşılığında IBAN hesabına para gönderen kişilerin, bu hesabın yasa dışı bir faaliyette kullanılması durumunda, para gönderenlerin tamamının aynı suçla itham edilebileceğine dikkat çekti. Örneğin, bir vatandaşın gönderdiği IBAN'ın yasa dışı bahis faaliyetinde bulunan bir güzellik merkezi tarafından kullanılabileceği vurgulandı.

Maliye yetkilileri, vatandaşları uyararak,

Alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı durumda, tüketici şikayetine dayanak olacak bir belgenin olmayacağı konusunda değerlendirmede bulundular. Bu durumda, tüketici haklarının korunması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi için ödeme işlemlerinin kayıtlı ve belgelendirilmiş olmasının önemi üzerinde duruldu.

Son zamanlarda, özellikle küçük esnaf olmak üzere bütün sektörlerde yaygın bir durumun olduğunu vurgulayan kaynaklar, hizmet sektöründe stok sorunu olmadığı için müşterilerin ödemelerini IBAN üzerinden yapmaya yönlendirildiğini belirtti. Tespit edilen bu durumun oldukça yaygın olduğuna dikkat çekildi.