Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin ekim ayında planlanan olağan kongresi için talimat verdi. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, 31 Mart yerel seçimlerinde ilk kez ikinci parti konumuna gerileyen AKP'de gündem "değişim" olarak belirlendi.

Kongrelerin başlatılması talimatı verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimlerin ardından sıkça vurguladığı "değişim"in öncelikle il başkanlarından başlayacağı ve Erdoğan'ın, önceki gün gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, ekim ayında yapılması planlanan olağan kurultay için il ve ilçe kongrelerinin başlatılması talimatını verdiği ifade edildi.

Instagram Zorunluluğu META’ya 335 Milyon Cezaya Sebep Oldu Instagram Zorunluluğu META’ya 335 Milyon Cezaya Sebep Oldu

Ankara il başkanı değişecek

AKP içerisinde, özellikle CHP'ye kaptırılan İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana gibi illerin yanı sıra Bursa, Balıkesir, Denizli gibi illerden alınan il başkanlarının da kurultay sürecinde değişeceği belirtiliyor. AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu ve MYK'daki değişimin ise ekim ayındaki kurultayda gerçekleşeceği ifade ediliyor.

CHP’ye kaptırılan illerin başkanları hedefte

Bu çerçevede, AKP'nin öncelikle 2019 yılındaki yerel seçimlerde CHP'ye kaptırılan İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi büyükşehirlerdeki teşkilatlarda değişim olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte, AKP Genel Merkezi'nin, son seçimlerde CHP'ye kaybedilen Denizli, Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirler ile diğer il ve ilçe teşkilatlarında da "kapsamlı bir değişikliğe gideceği" ifade ediliyor. İl ve ilçelerdeki değişimin ardından ekim ayındaki kongrede partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) kapsamlı bir değişikliğe gidileceği, MKYK'den sonra ise değişimin Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) olacağına işaret ediliyor.

Erdoğan, milletvekilleri ile bir araya geliyor

AKP'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletvekilleriyle bir araya geleceği ve milletvekillerinin yerel seçimlere ilişkin raporları genel merkeze sunacağı konuşuluyor. Milletvekillerinin çoğunluğunun, "genel merkez yönetiminin kendilerini dikkate almadığı" şeklinde süreci eleştirdiği ifade ediliyor. Bazı milletvekillerinin ise, "İllerdeki kayıplardan milletvekilleri de sorumlu tutuluyor.

Sahada AKP'nin icraatlarını yeteri kadar anlatmadığı ve bu nedenle çalışmaların yetersiz kaldığı" şeklinde sitem ettiği belirtiliyor. Ayrıca, milletvekillerinin yerel seçimler öncesinde, özellikle aday belirleme sürecinde il ve ilçe bazında genel merkeze gerekli itirazlarda bulunduğu ifade ediliyor.