Koruyucu sağlık hizmetleri ve hastalıkların teşhis ve tedavisinde ilk başvuru noktasının aile hekimleri olduğunu belirten Öztürk, “Denizli'de 130 Aile Sağlığı Merkezi ve 348 Aile Hekimliği Birimi’nde hastalanmadan sağlığa yatırım yapıyoruz” dedi.

Aile Hekimliği Uygulaması

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği tesisler olduğunu ifade eden Öztürk, “2006 yılında Denizli dahil 6 ilde başlatılan ve 2010 yılından beri ülkemiz genelinde uygulanmakta olan Aile Hekimliği uygulaması ile bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmeti verilmektedir. Vatandaşlarımız ikamet adreslerine en yakın Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek kayıt yaptırabilirler. Denizli'de 7 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 12 Toplum Sağlığı Merkezi, 3 Sağlıklı Hayat Merkezi, 4 KETEM, 1 Mobil Kanser Tarama Tırı, 2 Göçmen Sağlığı Merkezi, 118 Sağlık Evi ve 130 Aile Sağlığı Merkezi’nde toplam 348 Aile Hekimliği Birimi’nde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini yürütüyoruz” dedi.

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, ağız ve diş taramaları, anne, bebek, çocuk ve ergen üreme sağlığına yönelik çalışmalar, ruh sağlığı, sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, çevre sağlığı ve bağımlıkla mücadele gibi birçok konuda toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğünü belirten Dr. Berna Öztürk, “Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedefimiz, hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Aile sağlığı merkezlerimizde bebeklik ve çocukluk çağında başlayan aşılama faaliyetleri, kişinin yaşamı boyunca devam etmektedir. Evlilik öncesi SMA Taramaları, Yenidoğan SMA Taramaları, Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı ve Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı gibi sağlık hizmetleri itinayla sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir” diye konuştu.

Nevşehir Devlet Hastanesinde Hijyen Standartları Artırılıyor: Kapsamlı Temizlik Çalışmaları Başlatıldı Nevşehir Devlet Hastanesinde Hijyen Standartları Artırılıyor: Kapsamlı Temizlik Çalışmaları Başlatıldı

Kadın Sağlığı ve Kanser Taramaları

15-49 yaş aralığındaki kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri ile normal doğumun teşviki programlarının kesintisiz olarak devam ettiğini ifade eden Öztürk, “40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınların serviks kanseri taramaları, 50-70 yaş arası hem erkek hem de kadınların kolorektal kanser taramaları aile sağlığı merkezlerimizde gerçekleştirilmektedir. Diyabet, hipertansiyon, obezite ve kardiyovasküler risklere yönelik taramalarla kronik hastalıkları erken dönemde teşhis ediyoruz. Vatandaşlarımız, aile hekimlerimize başvurarak bu hizmetlerden yararlanabilirler” dedi.

Bu kapsamlı sağlık hizmetleri, Denizli'de sağlıklı bir toplum oluşturma hedefiyle yürütülmekte olup, vatandaşların sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi amacıyla çalışmalara devam edilmektedir.