Aile hekimliği sisteminin doğru yönetilmediğini belirten aile hekimleri, hastanelerdeki ağır hasta yükünün aile hekimliği ile büyük ölçüde azalacağının altını çizdiler.
Prof. Dr. Yeltekin Demirel, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için birinci basamağın güçlendirilmesinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Dünya genelinde, aile hekimliğinin zayıf olduğu modellerin kaliteye ve insan sağlığındaki hedeflere ulaşmada başarısız olduğunu belirtti. Ayrıca, asistan eğitiminin tek tip olarak yeniden düzenlenmesi ve yarı zamanlı asistan eğitiminden vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Doğrudan hastanelere gitmemeliler”
1. basamaktan sevk edilmeyen hiçbir hastanın doğrudan hastanelere gitmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeltekin Demirel, bu yaklaşımın hastanelerin yükünü azaltacağını ve sağlık giderlerinde tasarruf sağlayacağını belirtti. Kontrollü bir sevk sistemi ile vatandaşların randevu bulma ve doktora ulaşma gibi sorunlarının önüne geçileceğini ve acil vakaların en kısa sürede doğru tedaviyi alabileceklerini söyledi.
Aile hekimliği uzmanlık eğitiminin uluslararası standartlarda ve kalitede gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yeltekin Demirel, TAHUD Vizyon ekibi olarak bu misyonu benimsediklerini belirtti. Aile hekimliğinin yeniden yapılandırılması amacıyla, TAHUD yönetimi olarak donanımlı ve vizyon sahibi bir akademik ekiple yola çıktıklarını açıkladı.