Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından riskli hastane binası tespit çalışmaları devam ediyor.
Bakanlık bu kapsamda birçok hastane için tahliye kararı alırken listede olmayan Şile Devlet Hastanesi personelini huzursuz ediyor. Çünkü 2018 yılında yapılmasına rağmen Şile Devlet Hastanesi binasında gözle görülür yarıklar oluşmaya başlamış durumda.
Şile Devlet Hastanesi, henüz 5 yıllık olmasına rağmen bazı bölüm zeminlerinde yarıklar var. Çalışanlar, iki bloktan oluşan binanın bir bölümünün sola doğru kaydığını öne sürüyor.
"Binanın oturması ile ilgili"
Binadaki yarıklar ile ilgili konuştuğumuz Başhekim Ömer Akyol, durumun binanın oturmasından kaynaklandığını, taşıyıcı kolonlarda sıkıntı olmadığını belirterek, “Girişte rampa eklentisinde ayrışma var. Bir de iki bina yani bloklar arasında var. Onlar da binanın oturması ile ilgili” dedi.
Ömer Akyol, Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul genelindeki hastanelerle ilgili kontrolleri olduğunu, bu çerçevede binanın kontrol edileceğini belirtti.
Binanın yapıldığı mahalle zemini ‘kumluk’
Şile Devlet Hastanesi Kumbaba mahallesinde bulunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu bölgede zemin kumluk, yani yumuşak. Olası bir deprem için riskli bir zemin. Hastanenin bulunduğu bölge İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) risk analizlerinde Şile'de en fazla hasar alması beklenen binanın olduğu alan.
Olası bir depremde Kumbaba mahallesinde 1 binanın çok ağır hasar, 5 binanın ağır hasar, 52 binanın orta hasar, 154 binanın da hafif hasar alması bekleniyor.
Veriler 2020 yılına ait. Ancak binaların yıkılma tehlikesi sadece zemin ile alakalı değil. Binaların zemin ile uyumuna ve yapısal doğruluğuna da bağlı.
Hastane binası zemin ile ne kadar uyumlu?
Başlıktaki soru binada oluşan yarıklar için hayati önem arz ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Cemal Gökçe, söz konusu ayrılmaların bina yapımından sonra meydana gelmesinin risk oluşturduğunu söyledi.
Gökçe söz konusu binaya dair görüşlerini şu ifadelerle paylaştı: "Ayrılmalar sonradan meydana geldiyse düşünmek lazım. Normalde önceden de blok araları ayrı bırakılabilir. Depremde yeterli boşluk mesafesi bırakılmayan binalardan güçlü olan diğerini yıkar. Buna çekiçleme denir. Hesaplanmış olması lazım. Eğer sonradan ayrıldıysa sıkıntılı bir şey. Burada zemin ve yapı ilişkisi doğru kurulabildi mi ona bakmak lazım"
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından hastane personeli endişeli. Binanın bir an önce kontrol edilmesini istiyor.