Doktor, bu karara itiraz ederek "Bu parayı ömür boyu çalışsak ödeyemeyiz" dedi.

Mahkemeden Rekor Tazminat Kararı

Türkiye’de bir kadın doğum uzmanı, Down sendromlu bir çocuğun doğumuna neden olduğu gerekçesiyle 21 milyon liralık tazminat cezasına çarptırıldı. Hekim, SABAH’a yaptığı açıklamada, “8 yıldır hukuk mücadelesi veriyorum. 25 yıllık hekimim ve bebeğin tüm tarama testleri negatif çıktı. Bilirkişi raporlarında suçsuz olduğum açıkça belirtilmiş. Bir doktor böyle bir parayı ömrü boyunca çalışsa ödeyemez. Karara itiraz ettik” dedi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nden Tepki

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, bu tür haksız davaların kadın doğum uzmanlarını zor durumda bıraktığını vurguladı. Tıraş, “Ülkemizde doğum yaptıracak kadın doğum uzmanı kalmayacak. Down sendromlu çocuğun doğmasında kadın doğum uzmanlarının bir suçu yok” dedi.

Kadın Doğum Uzmanlarının Karşılaştığı Zorluklar

Türkiye genelinde görev yapan 8 bine yakın kadın doğum uzmanı, malpraktis davaları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. TJOD Kongresi’nde bir araya gelen bin 500’ün üzerinde kadın doğum uzmanı, bu konuda yaşadıkları haksızlığa dikkat çekti. Kadın doğum uzmanları, Down sendromlu çocuğu olan aileler tarafından açılan davalar yüzünden mağduriyet yaşıyor.

İlk Para Cezası Kocaeli'nde

Kocaeli’nde görev yapan 25 yıllık kadın doğum uzmanı Dr. Erkan Türköz, bu kapsamda ilk para cezasına çarptırılan hekim oldu. Dr. Türköz, SABAH’a yaptığı açıklamada, “Down sendromlu olmanın sebebi hekim değildir. Bir hekim olmak için 20 yıl okuyorsun. 25 yıllık hekimsin ama sonuç bu. Üstelik benim yaptığım bir hata yok. Down sendromlu bebek hekim hatasından olmaz. Genetik bir hastalıktır. Down sendromlu olanların da yaşamaya hakkı vardır. Ben bunu hak etmedim” dedi.

TJOD Başkanından Uyarı

TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, bazı fırsatçı avukatların bilbordlarda asılan afişlerle aileleri dava açmaya yönlendirdiğini belirtti. Tıraş, “Bu fırsatçı avukatlar tüketici mahkemelerine davaları açıyor. Down sendromu genetik bir hastalık. Bunda bizim bir hatamız yok. Ama biz 2 ila 5 milyonluk tazminat davalarıyla karşı karşıyayız. Şu anda 40’a yakın dava Down sendromlu çocuğu olan aileler tarafından açıldı” dedi.

Aksaray'da Aile Hekimleri Bir Araya Geldi Aksaray'da Aile Hekimleri Bir Araya Geldi

Mesleğin Geleceği Tehlikede

TJOD Genel Sekreteri Op. Dr. Volkan Kurtaran da, bu tür davaların mesleğin geleceğini tehlikeye attığını vurguladı. Kurtaran, “Meslektaşımızın 21 milyon lira tazminata çarptırılması, bu branştan uzaklaşmaya yol açıyor. Yasal faizle bu rakam 40-50 milyon lirayı bulacak. Hayatı boyunca bir doktor bu kadar para kazanamaz. Üstelik suçsuz. Down sendromlu bebek doğumu genetik bir hastalık. Karşıt bir ihmal yoksa kadın doğum uzmanı yargılanmamalı. Hekimi bu ağır yükün altında bırakmayın” dedi.