Her 100 kişi başına yılda 177 başvurunun gerçekleştiği ülkede, bu istatistik son yıllara damgasını vurarak Türkiye'yi dünyada nüfusundan fazla acil başvurusu yapılan tek ülke konumuna getirdi. Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "Nüfusun üzerinde acil başvurusu kötü bir durum. Toplam poliklinik başvuru sayısı 850 milyon. Bunun 150 milyonunun acil olması kabul edilebilir değil" dedi.

Baytemür, acil servislere yapılan yüksek başvuru sayısının, günlük randevu alamayanların acile yönlendirilmesi ve doluluk oranlarının yanı sıra, "ücretsiz hizmet alma" düşüncesinin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, bazı kesimlerde "Saat 17.00'den sonra sağlık hizmeti acilden alınır" algısının da bu artışta etkili olduğunu ifade etti. Baytemür'e göre, hangi faktörleri eklerseniz ekleyin, bu yüksek başvuru sayısı endişe verici bir durumu yansıtıyor.

 ‘BİLGİLENDİRME ŞART’

İnsani olarak hem doktor hem hasta açısından acil durumlar dışında muayenenin gün ışığında yapılması gerektiğinin altını çizen Baytemür, ilk başvuru yerinin birinci basamak olduğuna dikkat çekti.

Baytemür, “Hastaneye gidişe acil durumlar hariç aile hekimi karar vermeli. Ayrıca toplumun bilgilendirilmesi, hangi durumlarda acile gidileceğinin anlatılması gerek” ifadelerini kullandı.

Bu düzeydeki acil başvurusunun şiddete zemin hazırladığına da vurgu yapan Ankara Tabip Odası Başkanı, “Yoğunluk, beklemeyi gerektiriyor. Acil hekimleri, sağlık çalışanları; çok yoğun ve yorucu bir çalışma ortamında çalışıyor. Bu veriler, sağlıkta dönüşüm projesinin, ekonomi ve sosyal politikaların başarılı olmadığını gösteriyor” diye konuştu.