Düzenleme, toplusözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için sendikaların %2 barajını aşması şartını getiriyor. Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, kamu görevlilerini sendika üyeliğine teşvik etmek amacıyla verilen toplusözleşme ikramiyesine vurgu yaparak, getirilen düzenlemenin ayrımcılık yarattığını dile getirdi.

Hamzaçebi, yüzde 2 barajının altında olan sendikalara üye olanların diğer sendikalara kıyasla yüzde 33 daha düşük ödeme alacaklarına dikkat çekti. Bu durumun sendikalara üye kaybına yol açtığını ve adaletsiz bir sistem oluşturduğunu belirtti.

Sendika liderleri, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararını merakla beklerken, düzenlemenin gözden geçirilmesi ve daha adil bir çözüm bulunması için çağrıda bulunuyor.

‘YIL BİTMEDEN KARAR VERİN’

CHP’nin düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtığını anımsatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

Sürekli İşçilerin Tayin Yasağı Sorunu TBMM’de Sürekli İşçilerin Tayin Yasağı Sorunu TBMM’de

“Anayasa Mahkemesi davayı genel kurul gündemine almış, yürütmeyi durdurma kararı vermeden esastan görüşmek üzere ileri bir tarihe ertelemiştir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, anayasal düzene sahip çıkacak kurumlar arasında gerçek emek mücadelesi veren bağımsız sendikalar da bulunmaktadır ve çok önemlidir. Sesi çıkan, bizim gibi sendikalar sindirilmeye, kapatılmaya zorlanmakta, tam bağımsız sendikalara darbe yapılmaktadır. Bu süreçte o kadar para harcayarak, emek vererek yaptığımız binlerce üye sendikamızdan istifa edip yandaş ve yancı sendikalara üye oldu. Devletin verdiği sendika aidatı ile yandaş sendikalara üye olmak özendirildi.  Hükümetin çıkardığı ek motorlu taşıtlar vergisini (MTV) üç ay içersinde karara bağlayıp vatandaşın ödemesini sağlayan Anayasa Mahkemesi’nden bir an önce, 2024 yılbaşı gelmeden kararını vermesini bekliyoruz.”