Sözcü Gazetesinden Erdoğan Süzer’in hazırladığı haberde, iktidarın 214 devlet hastanesi yapılabilecek 188 milyar TL kaynak ile yalnızca 18 şehir hastanesine yatırım yaptığına dikkat çekerek müteahhitlerin cebinin doldurulduğu ileri sürdü.

Hastanelerde randevu almakta yaşanan sıkıntılar, şehir hastaneleri için harcanan kaynakların yanlış kullanımıyla ilgili ortaya çıktı. Şehir hastanelerine aktarılan kaynaklar yerine devlet hastaneleri inşa edilseydi, halkın rahatlıkla randevu alabileceği 196 yeni hastane daha olacaktı. Üstelik, ihtiyacın çok altında hastane yapıldığı için özel sektöre fırsat doğdu ve özel hastanelerin sağlık sistemi içindeki payı arttı.

Sağlık Çalışanları Tepkili: Köpük Tabakta Sağlıksız Yemek! Sağlık Çalışanları Tepkili: Köpük Tabakta Sağlıksız Yemek!

Bu durum, halkın randevu almakta zorlanmasıyla sonuçlandı ve sağlığını riske atarak özel hastanelere mecbur kaldı. CHP eski milletvekili Dr. Fikret Şahin, randevu sıkıntılarının altında yatan nedeni analiz eden teknik bir rapor hazırladı. 

Dr. Şahin, raporunu CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e sunduğunda, "Randevu sorununun temelinde, kamu hastanelerinin yetersizliği yatmaktadır. Bu yetersizliğin sebebi ise hastane açılışları için ayrılan kaynakların büyük bir kısmının şehir hastanelerine yönlendirilmesidir. Yanlış politika nedeniyle halk, 78 bin 644 yatak kapasiteli tam 196 hastaneden mahrum kaldı ve randevu alacak devlet hastanesi bulamadı" ifadelerini kullandı.

Yatak Sayısı Artardı

Dr. Şahin’in hazırladığı rapora göre, 2017 yılından 2022 yılına kadar olan sürede şehir hastanelerine ödenen 187 milyar 735 milyon lirayla, 28 bin 548 yatak kapasiteli sadece 18 şehir hastanesi yapılabildi. Oysa halkın parası şehir hastanelerinin müteahhitlerine akıtılmak yerine her biri 500 yataklı devlet hastanesi yapılmış olsaydı bugün aynı parayla halkın rahatça randevu alıp tedavi olabileceği 107 bin 192 yatak kapasiteli tam 214 adet devlet hastanesi olacaktı.

Özel hastanelere mecbur kaldı

DOKTOR Fikret Şahin’in raporu, halkın göz göre göre özel hastanelere mecbur bırakıldığını da ortaya koydu. Rapora göre, 22 yıllık AK Parti döneminde devletin hastane sayısı sadece yüzde 23, yatak sayısı yüzde 46 artarken; özel hastane sayısı yüzde 111, özel hastanelerin yatak sayısı yüzde 185 arttı. Randevu almanın çok zorlaştığı İstanbul’da 234 hastanenin 164’ünü, yani yüzde 70’ini özel hastaneler işletirken her 10 hastaneden sadece 3 tanesinde Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler hizmet veriyor.

Kaynak : Sözcü Gazetesi/ Erdoğan SÜZER