Gazete Pencerede Köşe Yazısı Yazan Nuray Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan 50 + 1 uygulaması yerine 40 + 1 oyla seçimlerin yapılmasının yeniden gündem olacağını ileri sürdü.

AK Parti'deki yerel seçim yenilgisinin ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar seçilmesi planlarının tartışıldığını aktaran Babacan, bugünkü yazısında şu kulisleri paylaştı:

Yurt Dışı Yer Değiştirme Harcırah Cetveli Yayınlandı Yurt Dışı Yer Değiştirme Harcırah Cetveli Yayınlandı

"AK Parti içinde 40 artı 1'e geri dönüşün neden gerekliliğine dair 'eski planlara' dönüş yapalım. Parti yetkilileri, bunu açıklarken ilginç bir senaryodan bahsediyordu... Onlara göre, aslında bu Tayyip Erdoğan sonrası için bir gereklilik. Muhafazakar milliyetçi tabanın tek başına iktidarda kalabilmesi için 40 artı 1'e ihtiyaç var. Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilere cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesinin "isabetli olacağını" ifade etmişti.

Aynı dönemde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakınlığı ile bilinen AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, “14 ve 28 Mayıs’ta yaptığımız seçimlerde görüldü ki, 50+1’i almak için bütün benzemezlerin bir araya gelmesine ve siyasal sistemin mayasının bozulmasına da sebep olabiliyor. Çok iyi niyetle getirilmiş bir kural daha çok siyasal bölünmeye ve küçük partilerin siyasal şantajına da açık hale geliyor.

Başkanlık Seçimlerinde Mutlak Çoğunluk Bulunmayan Ülkeler” incelememizi paylaşıyoruz. Ülkeler kendi siyasal tecrübe ve birikimlerine göre kurallar geliştirmiştir. Şimdi bize düşen yeni anayasa hazırlama sürecinde bu kuralı siyasi tarihimizdeki birikimlere ve ihtiyaçlara uygun olarak yeniden düzenlemektir. Bunun yapılacağı yer TBMM, yöntemi ise yeni Anayasa’dır…”