BİSAM’ın verilerine göre, Türkiye’de tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 25.000 TL’yi aşmış durumda.

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), mart ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. BİSAM'ın hesaplamalarına göre, mart ayında açlık sınırı 16 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 57 bin lirayı geçti. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 25 bin lirayı aştı. Bu verilere göre, asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu düşünülürse, açlık sınırını aşması için 356 TL'lik bir fark bulunuyor.

Yüksek Enflasyon Karşısında Maaşlar Erimeye Devam Ediyor Yüksek Enflasyon Karşısında Maaşlar Erimeye Devam Ediyor

BİSAM'ın Beslenme Kalıbı üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Mart 2024 için 16 bin 646 lira olarak belirlendi. Ayrıca, hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre, yoksulluk sınırı 57 bin 578 lira olarak gerçekleşti.

Ekonomim'de yer alan habere göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 66 lira oldu. Bu değer yetişkin bir kadın için 1 bin 953 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 2 bin 129 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için ise 1405 lira olarak belirlendi. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 26 bin 517 lira olarak hesaplandı.