Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan memur sendikalarını kabul etti.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’nin ziyaretinden sonra Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’da beraberindeki heyetle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı ziyaret etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret etti. Toplantıda, Genel Başkan Ali Yalçın ve Bakan Işıkhan'ın yanı sıra Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan ve Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan da hazır bulundu.

2 aydır eksik ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesi

Görüşmede, 7. Dönem Toplu Sözleşme'de yer alan ve uygulanmasında sorunlar yaşanan başlıklar ele alındı. Bunlar arasında, Koruyucu Giyim kazanımının önündeki engellerin kaldırılması, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve iki aydır eksik ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesi'nin ek protokolle düzenlenmesi, ve güncellenmesi için çalışmaları süren 4688 sayılı Kanun'un ele alındığı belirtildi. 

40'a yakın madde uygulanmıyor

Genel Başkan Yalçın, Türkiye'nin yüzyılında emeği ve emek örgütlerini korumaya yönelik önlemler alınarak 4688 sayılı kanunun güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Toplu Sözleşme masasına ve taraflarına tanınan hakların artırılması ve sınırlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yalçın, "Genel toplu sözleşme ve 11 hizmet kolunda yetkili sendikalarımızın 40'a yakın maddesi ya eksik ya da tamamen uygulanmıyor. Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler ve Toplu Sözleşme Kanununa aykırı hareket ediliyor" şeklinde konuştu.

Hemşirelik Zirvesinde Türkiye’deki Kamu Sağlık Hizmetine Büyük Övgü Hemşirelik Zirvesinde Türkiye’deki Kamu Sağlık Hizmetine Büyük Övgü

Ali Bakan Ziyareti

Ali Yalçın’dan CHP'nin talebi vurgusu

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, CHP'nin talebi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi konusuna dikkat çekerek, "2 milyon 200 binden fazla kamu görevlisini aylık 345 lira zarara uğratan iptal kararı bir an önce düzeltilmeli. Cumhurbaşkanımızın bu konunun çözümüne ilişkin beyanını da esas alarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne; emekçilerin haklarının korunduğu, kayıplarının önlendiği bir düzlemde girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyu çözmek için Bakanlık ile bir araya gelerek ek protokol yaparak sorunu kökten çözmeliyiz" dedi.

Bakan: “Talepleri değerlendiriyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, kendilerine iletilen talepleri değerlendirdiklerini ve sorunların çözümü noktasında gereken adımların atılacağını belirtti. Işıkhan, "Çalışma barışının sürdürülmesi ve kamu çalışanlarımızın haklarının korunması yönelik adımlarımızı sosyal paydaşlarımızla birlikte atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan’a teslim ettiler

Toplantının ardından, 7. Dönem Toplu Sözleşme'de kayıt altına alınan; 4688 Sayılı Kanun'un güncellenmesi, eksikliklerin giderilmesi, evrensel ilke ve normlara uygun hale getirilmesi konusunda alanında uzman akademisyenler, hukukçular ve uzmanlar tarafından hazırlanan "Uluslararası Normlar Işığında Kamu Görevlileri Sendikacılığı ve Toplu Sözleşme Düzeni Karşılaştırmalı Analiz Seti 4688" çalışması Bakan Vedat Işıkhan'a teslim edildi.