AK Parti, sağlık, ticaret, milli savunma, ulaştırma ve kripto varlıklarla ilgili yeni kanun tekliflerini bu yasama döneminde Meclis Başkanlığı'na sunmayı planlıyor. Özellikle fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik alınacak önlemler arasında idari para cezalarının artırılması bulunuyor. 

Geçiş yapan sağlık personeli mağduriyeti

Kanun teklifinin detayında, üniversite hastaneleri ile eğitim araştırma hastaneleri arasında geçiş yapan personelin, özlük haklarında kayıp yaşamaması hedefleniyor. 

Çalışma Bakanından Asgari Ücrete Zam Açıklamasında Mehmet Şimşek Detayı! Çalışma Bakanından Asgari Ücrete Zam Açıklamasında Mehmet Şimşek Detayı!

Ak parti grubu kanun teklifini hazırlıyor

31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından TBMM Genel Kurulu'nun faaliyetlerine başlamasıyla birlikte AK Parti, kanun teklifi hazırlıklarına hız kazandırdı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde milletvekilleri, çeşitli alanlarda yeni kanun teklifleri üzerinde çalışıyor.

İdari kadrolardaki sağlık personeline düzenleme

Sağlık personelini yakından ilgilendiren kanun teklifinde, idari kadrolardaki sağlık çalışanlarının da yöneticilik performansı almasına ilişkin hükümlerin yer alacağı öğrenildi.

Önce Ticaret Kanunu değişikliği

İlk olarak Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içeren bir teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanıyor. Yaklaşık 20 maddeden oluşması öngörülen bu teklifte, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik idari para cezalarının artırılmasını sağlayacak düzenlemeler yer alacak. Ayrıca, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere kapatma cezası getirilmesi de teklifin detayları arasında bulunacak ve bu konuda yapılacak çalışmalar sırasında tartışılacak.

Kripto varlıklara düzenleme

AK Parti'nin sunduğu diğer bir kanun teklifi ise kripto varlıklara yönelik olacak. Bu teklifle, Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapanların risklerinin azaltılması amaçlanacak, uluslararası uygulamalara benzer bir düzenleme öngörülüyor.

Kripto varlıkları geniş kapsamda tanımlayacak olan bu düzenlemeyle, kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans verilmesi planlanıyor. Ayrıca, finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari faaliyet şartları getirilmesi öngörülüyor.

Ulaştırmaya 30 maddelik düzenleme

Ulaştırma alanındaki kanun teklifinin ise yaklaşık 30 maddeden oluşması bekleniyor. Bu teklifte, gemi geçiş ücretlerine ilişkin hükümler de yer alacak.

Sağlık çalışanlarıyla ilgili düzenleme

Sağlık çalışanlarıyla ilgili kanun teklifiyle ise üniversite hastaneleri ile araştırma hastaneleri arasında geçiş yapan personelin özlük haklarında kayıp yaşamaması hedefleniyor. Ayrıca, bu teklifte idari kadrolardaki sağlık çalışanlarının yöneticilik performansı almasına ilişkin hükümler bulunacak.

Bunların yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısında yapılacak değişikliklere ilişkin kanun teklifi de, çalışmaların tamamlanmasının ardından Meclis Başkanlığı'na sunulacak.