Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’ne gelen 60 hastayı, kök hücre uygulamasında kullanılan ve piyasa değeri yaklaşık 200 TL olan kitleri 20.000 ila 100.000 TL arasında fiyatlara satarak dolandırdıkları suçlamasıyla tutuklu bulunan 2 doktor ve 5 sanık hakkında dava açıldı.

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre, dönemin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H.Y. E. ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. T. K. ile medikal firması sahibi Ö. Ç. ile çalışanlar B. T. ve Y. C. İ. hakkında dolandırıcılık alanında önemli iddialar yer aldı.

İddianamede belirtilenlere göre, Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren bir medikal malzeme tedarik şirketinin 2020 yılında Ö. Ç. tarafından kurulduğu ancak soruşturma kapsamında başka sağlık kurumlarına kök hücre kiti tedarik etmediği ifade ediliyor. Kök hücre kitinin fiyatının başlangıçta 200 TL olduğu ancak firma sahibi ve çalışanların fiyatları yeniden belirleyerek faturalandırdıkları ve rakamların gerçek bedelinin üzerinde olduğu belirtiliyor. 

Türk Doktorun Soyadını Verdiği ‘Fındık Tekniği’ Tıp Literatürüne Girdi Türk Doktorun Soyadını Verdiği ‘Fındık Tekniği’ Tıp Literatürüne Girdi

Ödemelerin genellikle nakit olarak alındığı ve bu durumu kabul etmeyenlerden ise firma yetkililerinin banka hesaplarına gönderilmesi isteniyordu.

İddianamede ayrıca, alınan paralar karşılığında mağdurlara makbuz, fatura veya herhangi bir belge verilmediği, Prof. Dr. H.Y. E'nin kök hücre tedavilerini hasta kayıtlarından gizlediği de kaydediliyor. 

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen bir iddianameye göre, medikal malzeme tedarik şirketi sahibi Ömer Ç'nin ifadesine yer verildi. Ömer Ç, 2015 yılından beri tanıştığı Tolgahan K'nin talebi üzerine 2021'in sonundan itibaren kök hücre kitlerini tedarik etmeye başladığını belirtti. Ancak, 200 liralık kitleri 4 bin lira karşılığında teslim ettiği ve Tolgahan K'nin daha sonra kendi hastalarına kök hücre tedavi fiyatını belirlemesi ve kalan miktarı kendisine teslim etmesi talebini kabul ettiğini ifade etti.

Ömer Ç'nin anlatımına göre, Tolgahan K'nin yönlendirmesiyle ÇOMÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde Öğretim Üyesi olan H. Y. E'nin de kök hücre kitinin temini konusunda devreye girdiği belirtildi. İddianamede, H. Y. E'nin de benzer şekilde hastalarına kök hücre uygulayacağı fiyatı Ömer Ç'ye ileterek işbirliği yaptığı aktarıldı. Bu süreçte, piyasa değeri 200 lira olan kitlerin 20 bin ila 100 bin liradan satıldığı ve elde edilen haksız menfaatin bölüşüldüğü, mağdurların zor şartlar içindeyken bu durumdan faydalanıldığı iddia edildi.

İddianamede, bu şüpheli işlemlerin kurumsal bir yapı içinde planlı ve örgütlü bir şekilde yürütüldüğü ve mağdurların hastalık durumlarından yararlanılarak haksız kazanç elde edildiği belirtiliyor.