Merkez Bankası 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Güncelledi Merkez Bankası 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Güncelledi

Türkiye’de son aylarda artan altın talebi ve ithalatına getirilen kota sonrasında hükümetin cari açığı kontrol altına almak istemesiyle altın ithalatına kota getirdi. Getirilen kota sonrası iç piyasada altın fiyatları yurt dışındaki fiyatların üzerine çıktı. Bunun sonucunda hem kaçak altın girişi arttı hem de yolcu beraberinde altın getirme eğilimini artırdı.

ALTIN FİYATLARI %7 ARTTI

Vatandaşlar altına hücum ederken fiyatlar ise rekor seviyeye yükseldi. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de güvenli liman olarak görülen altına talep devam ediyor. Türkiye’de ise altın piyasası ile ilgili özel bir durum yaşanıyor. Altın fiyatları uluslararası piyasaya göre daha yüksek seviyelere çıkarken hükümetin altın ithalatına getirmiş olduğu kota, fiyatların yaklaşık %7 oranında artış göstermesine neden oldu.

350 KG KAÇAK ALTIN YAKALANDI

Altında adeta Türkiye’de bir karaborsa oluşurken, bunun en büyük nedeninin ise ithalata getirilen kota ile artan talep olduğuğuna işaret ediliyor. Öte yandan Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı başlarında özellikle sınır kapilarinda yaklaşık 350 kg kaçak altın ele geçirdi. Fiyat farkı sonrası yurt dışından gelen vatandaşların yanlarında değeri 15.000 $’a kadar olan altını beyan etmeden getirmesi ve bu altınları yüksek karla piyasaya satması ise kaçakçılığı daha cazip hale getirdiği söyleniyor.

VATANDAŞIN YÖNÜ ALTINA DÖNDÜ

Karar Gazetesi’nde yer alan habere göre; altın arzının kısıtlı olduğu talebin ise yüksek olduğuna işaret edilerek Türkiye’deki faiz oranlarının düşük olması ve döviz alımına getirilen kısıtlamalar sonrası hem şirketlerin hem de vatandaşın yönünü altına çevirdi.

CARİ AÇIK BÜYÜDÜ

Altına olan talebin artması ise cari açığı da büyüttü. Hükümet, 2023 Ağustos ayında altın ithalatına kota getirirken bu durum talebi daha da arttırdı ve Altın piyasasında bir karaborsa oluşmasına sebep oldu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ: KOTA GEÇİCİ KALDIRILSIN!

Diğer taraftan sektör temsilcileri ise hükümeti uyararak altına getirilen kotanın geçici olarak da olsa kaldırılması gerektiğine işaret ettiler. Altına getirilen kotanın piyasayı ciddi anlamda olumsuz etkilediği belirtilirken, kaçak altın ticaretinin artmasına neden olduğu vurgulandı. Yaşanan bu durumun sektöre ciddi zarar verdiğini ve geçici olarak da olsa kotanın kaldırılması gerektiğini savunan sektör temsilcileri, bunlar yapılmazsa altın piyasasındaki yaşanan dengesizliklerin daha da artacagi uyarısında bulundular.