Yeni dönemin en önemli gündem maddesinin ise, enflasyonla mücadele olduğu bilinirken ardından orta vadede yeni emeklilik sistemi için önemli adımlar atılacak. Peki erken emeklilik sisteminde neler yer alacak ?

Ramazan Bayramı tatilinin ardından yoğun bir mesaiye girecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemli düzenlemelerin de içinde olduğu ekonomi ile ilgili kanun tasarıları bulunuyor.

Erken emeklilikde gündeme alınacak

Bu kanun tasarılarının yanında milyonlarca vatandasi yakından ilgilendiren erken emeklilik imkanı sunacak olan bir çok düzenleme orta vadede devreye alınacak.

Hükümetin en önemli gündeminin ise enflasyonun düşürmek olduğu belirtiliyor.

GATA Acil Servisinde Nargileli Çiğ Köfte Partisi GATA Acil Servisinde Nargileli Çiğ Köfte Partisi

Kripto para yasası

Kripto para yasası konusunda sona gelinmiş durumda. Bu, Meclis'teki ilk yasal düzenlemelerden biri olacak. Meclis'in gündeminde enerji ve turist rehberliği alanlarında iki yasa teklifi bulunacak. Vergi istisnaları ve indirim oranları üzerine de tartışmalar yapılacak.

Kira artışı düzenlemesi

Ayrıca, kira artışı sınırının yüzde 25 olarak belirlenmesinin gözden geçirilmesi ele alınacak. Kayıtdışılıkla mücadele kapsamında ise bundan sonra tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması planlanıyor.

2024 yerel seçimlerinin ardından gerçekleştirilen ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararlara göre:

- Enflasyonla mücadele geniş kapsamlı olarak sürdürülecek.

- Sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refahın sağlanması için atılan adımlar yakından takip edilecek.

- İstihdamın arttırılması ve fiyat artışlarının kontrol altına alınması için çalışmalara hız verilecek.

- Enflasyonun kontrol altına alınmasının ardından orta vadede yeni emeklilik sistemi gibi reformlar için adımlar atılacak.

Çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemeler için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birlikte çalışacak. Hükümetin en öncelikli gündemi enflasyonla mücadele olurken, orta vadede yeni emeklilik sistemi ve diğer düzenlemeler devreye girecek.

Emeklilere yapılacak desteklerin yanı sıra memurların beklediği 3600 ek gösterge yasası, tamamlayıcı emeklilik, iş kanununda değişiklikler, çalışma saatlerinde yenilikler ve uzaktan, esnek çalışma modelleri gibi konular da ele alınacak ve yasal düzenlemelere dönüştürülecek.

Özellikle yaklaşık 1 milyon esnafı ilgilendiren SSK, Bağ-Kur prim eşitliği, annelere sosyal güvence ve emeklilik imkanı gibi konular da belirli bir takvim çerçevesinde ele alınacak.

TBMM'nin yakın gelecekte görüşeceği erken emeklilik formüllerinden bazıları şu şekilde:

SSK ve BAĞ-KUR arasındaki fark kapatılacak

Küçük esnaf için atılacak ilk adım, SSK ile Bağ-Kur arasındaki farkı kapatmayı hedefliyor. Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 1 milyon küçük esnaf için Bağ-Kur prim şartı 7200 güne düşürülecek. Bu düzenlemeyle esnaflar, 5 yıl ve 1800 gün daha az prim ödeyerek erken emeklilik hakkı elde edecekler. Bu düzenlemeden yararlanacak küçük esnafların genellikle "10 ve altı kişi çalıştıran" olarak tanımlanacağı belirtiliyor.

Prim şartı gün sayısı 7200’e çekilecek

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaflar ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafların prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaflar, 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecekler. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlamaları gerekecek.

Ev kadınlarının emekliliği

Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak ve emekliliklerini desteklemek amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Buna göre, isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6400 lira 80 kuruşken, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle bu tutarın 2133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak. Böylece ev kadınları aylık 4267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

Özellikle kadınlarda emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesini öngören bir düzenleme yapılacak. Bu düzenleme, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modeli içerecek. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılacak ve prim süreleri de eklenerek emeklilik hakkı elde edilebilecek.