Yapılan araştırmalara göre “alarm yorgunluğu” ciddi sonuçlara neden olduğu ortaya konurken özellikle sağlık personellerinin vardiya başına yaklaşık binlerce defa bu sesi duyduğu ifade ediliyor.

Bu seslerden kaçmak neredeyse imkansız

Sağlık çalışanları, her vardiya başına yaklaşık bin defa alarm sesi duyuyorlar. Araştırmalar, alarm yorgunluğunun ciddi sonuçlara neden olabileceğini ortaya koyuyor. Hastaneye hasta veya ziyaretçi olarak giden herkes, sürekli 'bip' sesi çıkaran cihazların ne kadar sinir bozucu olabileceğini bilir. Hangi bölümde olursanız olun, bu seslerden kaçmak neredeyse imkansızdır.

Elbette sağlık kurumlarında sürekli duyduğumuz bu alarm sesleri, hasta sağlığı hakkında önemli bilgiler aktardığı için hayati önem taşır. Ancak bu kadar çok cihazın sürekli ses çıkarması, sağlık çalışanlarının 'alarm yorgunluğu' yaşamasına ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkilemesine neden olabilir.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Paul McClure teknoloji ve bilim sitesi New Atlas'ta kaleme aldığı makalede, "Eski bir yoğun bakım görevlisi olarak, hasta monitörlerinden, serum pompalarından, ventilatörlerden ve diyaliz makinelerinden çıkan aralıksız alarm seslerini ilk elden tecrübe ettim. Ve Murphy'nin yasasına uygun olarak hepsi aynı anda çalma eğiliminde" diyor.

Scientific American'ın aktardığı bilgiye göre, ABD hastanelerinde alarm başına günde 300 kez çalabilir, ancak bunların sadece küçük bir kısmı acil müdahale gerektirir. Yapılan bir araştırmaya göre, hastane çalışanları vardiya başına yaklaşık 1000 defa alarm sesi duyuyor.

Duyarsızlaşmaya yol açıyor

Bir başka araştırmada ise yoğun bakım ünitesinde çalan tüm alarmların yalnızca yüzde 15'inin klinik açıdan önemli olduğu tespit edilmiş. Çok sayıda yanlış alarm, 'alarm yorgunluğu' ve aşırı yüklenmenin neden olduğu duyarsızlaşmaya yol açabilir.

Ayrıca, sağlık hizmetlerinde kullanılan cihazların taşıdığı önem, küresel standartları da beraberinde getirir. Sonuç olarak, birçok alarm artık tını, frekans ve ton açısından birbirine benzer.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) 2005 ve 2010 yılları arasında yaptığı araştırma, alarm ile ilişkili ölümlere odaklanıyor. FDA verileri, alarm yorgunluğunun ve (klinisyenlerin alarmı kapatması/yeniden başlatmayı unutması dahil) bununla ilişkili diğer sorunların 5,5 yıl içinde 566 ölümle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, bu sorunun yanıtı: Evet. Araştırmacılar, önemli fark yaratabilecek ve aynı zamanda kritik ekipmanları çok daha az yorucu hale getirebilecek bir çözüm olduğunu öne sürüyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden anestezi uzmanı Joseph Schlesinger, hastane alarmlarını iyileştirmek için Ontario'daki McMaster Üniversitesi'nden müzik araştırmacısı Michael Schutz ile birlikte çalışmış.

İkili, 2015 yılından bu yana daha yumuşak seslerin meşgul sağlık personelinin dikkatini nasıl çekebileceğini inceliyor. Kısa süreli, yüksek frekanslı ve 'vurmalı' tınıya sahip seslerin (şarap kadehlerinin tokuşturulmasını düşünün) düşük ses seviyesinde bile öne çıktığını bulmuşlar. Araştırma kapsamında Schlesinger ve Schutz, yaşları 17 ila 23 arasında değişen ve normal işitme yeteneğine sahip 42 katılımcıya altı çeşit alarm sesi dinletti. Perioperatif Bakım ve Ameliyathane Yönetimi'nde detaylandırılan çalışmaya göre, bu alarm sesleri farklı tınılara sahipti ancak notalar aynıydı. Yarısı standart bir alarma göre tasarlandı, yarısı ise ksilofon sesini temel alıyordu.

Araştırmacılar, "Bulgular, müzikal tınıların alarmın kolay ve hızlı öğrenilebilirliğine zarar vermeden algılanan rahatsızlık hissini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Enstrüman sesleri yüzyıllardır süregelen işitsel deneyimi ve binlerce saatlik uygulamaları yansıttığından, müzikal olarak desteklenen alarm tasarımının daha iyi hasta takibi, bakımı ve güvenliği sağlayabileceğine inanıyoruz."

Başhekim Yardımcısı Necati Bulut’un Acı Günü Başhekim Yardımcısı Necati Bulut’un Acı Günü

İngiltere'deki Plymouth Üniversitesi'nde profesör olan uygulamalı psikolog Judy Edworthy, müzikal tonların alarmları iyileştirmeye yardımcı olabileceği yönündeki bulgunun, gelecekteki hasta izleme ve ekipman tasarımı için önemli olduğunu söylüyor. Ancak öte yandan, 'herhangi bir ses eğer sürekli yanlışsa alarm yorgunluğuna neden olabilir' uyarısında bulunuyor.