Dün akşam toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MHRS randevularına gitmeyen vatandaşlar için önemli bilgilendirmede bulundu.

Hastane yöneticileri yoğun çalışma içerisinde

Bakan Koca, hastanelerde yaşanan randevu aksaklıkları ve kapasite sorunlarının yeni dönemde öncelikli konulardan biri olduğunu belirtti. Randevuların Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alındığını hatırlatan Koca, ilgili sorunları tespit ettiklerini ve hastane yöneticilerinin bu konuda yoğun çalışma içerisinde olduğunu ifade etti.

Randevuya gitmeyenlere yaptırımlar artacak

Bakan Koca, bir ay içinde tedbirlerin kademeli olarak hayata geçirileceğini ve yaptırımların artırılacağını duyurdu. Özellikle randevu alıp gelmeyenlerin neden olduğu atıl kapasitenin çözümü için yeni adımlar atacaklarını belirten Koca, bu konuda yapılan analizlerin bazı zorunlulukları işaret ettiğini söyledi. Önümüzdeki haftalarda kademeli olarak yeni tedbirleri uygulamaya koyacaklarını ve randevu sorununu kalıcı olarak çözeceklerini vurguladı. Bakan Koca, sağlık sisteminin kapasitesini artırmak için hekim ve uzman hekim sayısını artırmaya önem verdiklerini de ekledi.

6 milyon kişi randevu alıp gitmedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir gazetecinin "İlk tedbir ne olacak?" sorusuna yanıt verirken, 2023 yılında randevu alıp gelmeyenlerin sayısının 23 milyon olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2024 yılının ocak-mart dönemini kapsayan üç aylık zaman diliminde randevu aldığı halde gelmeyenlerin sayısının 6 milyon kişi olduğunu belirtti. 

IBAN ödemesi ile vergi kaçıranlara 3 Bin 400 liralık ceza geldi IBAN ödemesi ile vergi kaçıranlara 3 Bin 400 liralık ceza geldi

Atıl kapasiteye sebep oluyor

Koca, bu durumu ele alırken, randevu alıp gelmeyenlerin 15 gün içinde yeniden randevu almasını kısıtladıklarını ve bu sayede randevu sadakat oranının arttığını dile getirdi. Ancak, randevusunu son dakikaya kadar iptal edebilme durumunun, randevu alanların son anda iptal etmesine neden olduğunu ve bu durumun atıl kapasiteye sebep olduğunu belirtti. 

Onayı randevudan bir gün önce verecekler

Bakan Koca, bu sorunu çözmek için randevu sahiplerinden, randevuya geleceklerine dair onay alacaklarını ve bu onayı randevudan bir gün önce saat 23.59'a kadar vermeleri gerektiğini söyledi. Onaylanmamış randevular için başkalarına randevu verileceğini belirten Koca, böylece son dakika iptalleriyle oluşan atıl kapasitenin verimli bir şekilde kullanılacağını açıkladı.

Koca, randevu aldığı halde gelmeyenlerin aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edemeyeceğini belirtti. Ayrıca, aynı klinikten tekrar randevu alınmasının da engelleneceğini ifade etti. Yakın bir zamanda devreye girecek olan yeni bir yöntemle, ikinci kez randevuya gelmeyenlerin 15 gün boyunca bütün branşlara randevu alamayacaklarını açıkladı. Koca, bu uygulamanın başlangıcından itibaren ilerleyen süreçte ek tedbirler almayı sürdüreceklerini de vurguladı.

Ayrıca, insülin takibiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Koca, Tip-1 diyabeti olan vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. İnsülin sensörlerinin kontrol altında tutmada önemli bir rol oynadığını belirten Koca, ancak sensörlerin ithal olması ve yüksek maliyetinin bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Bu nedenle, Tip-1 diyabetli vatandaşlara ücretsiz olarak sensör sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Yerli sensör üretimine başladıklarını ve laboratuvar ortamında üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Koca, önümüzdeki 6-7 hafta içinde klinik kullanıma başlamayı planladıklarını açıkladı. Üretilen sensörün büyük oranda yerli olacağını belirten Koca, bu sensörlerin kademeli olarak kullanıma alınacağını ancak her grup için ücretsiz olacağını da ifade etti.