Merkez Bankası Yılsonu Enflasyon Tahminini 2 Puan Yükselt! Bu Durum Memur Zammını Etkiler mi? Merkez Bankası Yılsonu Enflasyon Tahminini 2 Puan Yükselt! Bu Durum Memur Zammını Etkiler mi?

Nisan ayında enflasyon %3,18'e yükselirken, yıllık enflasyon %69,8'e ulaştı. Ekonomistler ve Merkez Bankası, enflasyonda zirvenin mayıs ayında görülmesini ve ardından düşüş trendinin başlamasını öngörüyor.

Yıldırım enflasyon endişe verici

Ekonomim'den Şebnem TURHAN'ın haberine göre, nisan ayında enflasyon beklentilerin hafif altında gerçekleşti ve %3,18'e ulaştı. Ancak yıllık enflasyon %69,8'e çıkarak endişe verici bir seviyeye ulaştı. Ekonomistler ve Merkez Bankası, mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasını ve ardından düşüş trendine girmesini bekliyor.

Yıl sonu enflasyon beklentisi %36

Ancak, yılsonu enflasyon beklentisinin %36 olarak güncellenmesinin muhtemel olduğu Enflasyon Raporu'nda gelecek hafta daha netleşecek.

Aylık enflasyona et fiyatlarındaki artış etkisi

Nisanda, enflasyon beklentilerin altında bir artışla %3,18'e yükselirken, yıllık enflasyon da mart ayındaki %68,5 seviyesinden %69,8'e yükseldi. Aylık enflasyonda et fiyatlarındaki artış belirleyici oldu; bunun yanı sıra yüzde 10 sigara zammı ve ulaştırma grubunda bilet fiyatlarına yapılan zamlar da öne çıktı. Merkez Bankası, haftaya yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıklayacak.

Enflasyonda piyasa beklentisi %45

Beklentiler, yıllık enflasyon tahmininde %36 olan değerin değişmesi ve piyasanın beklediği %43-45 seviyesine yaklaşması yönünde. Et fiyatlarındaki artışın etkisiyle, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gıda ve içecekler grubunda aylık enflasyon %2,78 seviyesinde gerçekleşirken, manşet enflasyona katkısı 0,71 puan olarak hesaplandı.

Sebze ve meyve fiyat artışı düşük seviyede kaldı

Taze sebze ve meyvelerdeki fiyat artışları düşük seviyelerini korurken, diğer işlenmemiş gıda ürünlerindeki artış aylık gıda enflasyonunu yükseltti. Özellikle tavuk ve kuzu eti fiyatlarındaki hızlı artış, diğer işlenmemiş gıda ürünlerinde aylık %5,83'lük bir enflasyona yol açtı.

Gıda yıllık enflasyonu

Gıdada yıllık enflasyon, nisan ayında %68,5'e yükselirken, taze sebze ve meyvelerde bu oran %78,05 seviyesinde gerçekleşti.

İçki ve sigara grubu enflasyonu

İçki ve sigara grubunda sigaraya yapılan %10'luk zam nedeniyle aylık enflasyon %9,56 arttı ve bu durum manşet enflasyona 0,33 puanlık bir katkı sağladı. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yeni sezon zamlarıyla birlikte aylık enflasyon %4,58 olarak gerçekleşti ve manşet enflasyona 0,28 puanlık bir katkı sağladı. Ancak giyim ve ayakkabı grubunda, aylık enflasyon %50,27 ile tüm harcama grupları arasında en düşük seviyede kaldı.

Konut grubunda, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki düşüşe karşın kirada artışlar devam etti. Bu grupta aylık enflasyon %1,38 olarak gerçekleşirken katkı 0,2 puan olarak kaydedildi. Kirada aylık enflasyon ise %4,61 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyon %124,5 ile tüm gruplar arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Ekonomistler, enerji enflasyonunun manşet enflasyonu üzerinde yaklaşık 1,2 puanlık bir aşağı yönlü etki yaptığını hesapladı.