Çalışma Bakanı Asgari Ücrete Ek Zam Olmayacak Dedi Çalışma Bakanı Asgari Ücrete Ek Zam Olmayacak Dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 8. Türk-Alman Ekonomi Günü'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde borç sorunu var

Bakan Şimşek, Türkiye'nin hem büyük bir ekonomi olduğunu hem de son 20 yılda güçlü bir performans sergilediğini vurguladı. Dünya genelinde borç sorununun büyük bir sorun olduğunu belirten Şimşek, bu noktada Türkiye'nin borçluluk oranının önemine işaret etti. Türkiye'nin toplam borcunun milli gelire oranının yüzde 108 olduğunu ifade eden Şimşek, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde genellikle yüzde 255 civarında olduğunu dile getirdi.

Önceliğimiz fiyat istikrarı

Bakan Şimşek, Türkiye'nin en büyük önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesinin, mali disiplin ve yapısal dönüşümün önemine değindi. Yapısal dönüşümün, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşümü içerdiğini belirten Şimşek, bu adımların Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme potansiyelini artıracağını ifade etti.

Enflasyon maalesef yüksek

Türkiye'nin enflasyonunun maalesef yüksek olduğunu kabul eden Bakan Şimşek, Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70'in üzerine çıkacağını ancak uygulamaya konulan programla birlikte hızlı bir şekilde düşeceğini ve 2026 yılında tekrar tek haneli enflasyona dönüleceğini öngördüğünü aktardı.

Deprem bütçe açığını artırdı

Bütçe açığı konusuna da değinen Şimşek, geçen yıl deprem nedeniyle bütçe açığının arttığını ancak alınan tedbirlerle bu açığın kontrol altına alındığını belirtti. Önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını deprem etkisi de dahil olmak üzere kalıcı olarak milli gelirin yüzde 3'ün altına düşürmeyi hedeflediklerini ifade eden Şimşek, borcun milli gelire oranını da yüzde 35'in altında tutacaklarını söyledi.