TBMM’de görüşülmesi beklenen erken emeklilik imkanından kimler faydalanabilecek? Erken Emeklilik ne zaman Meclis’e gelecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ramazan Bayramı’nın ardından yoğun bir mesai ile çalışmalarına başlayacak.

Emekliler için yapılacak destekler, indirimler ve gelir artırıcı önlemlerin yanında memurların da uzun zamandır beklediği 3600 ek gösterge yasası ile tamamlayıcı emeklilik, iş kanununda yapılacak değişiklikler, çalışma saatleri ile ilgili yenilikler yasal düzenlemeler içerisinde yer alacak.

Öte yandan uzaktan ve esnek çalışma modelleri ile ilgili hükümetin hazırladığı taslak çalışma olduğu da gelen bilgiler arasında.

Erken emeklilik fırsatlarını sunacak olan reformlar gündeme geliyor. Önümüzdeki dönemde TBMM gündemine taşınacak olan erken emeklilik formüllerinden bazıları şu şekilde:

41 Sağlık Personelinin Gözaltına Alınmıştı! Dolandırıcılığının Detayları Belli Oldu 41 Sağlık Personelinin Gözaltına Alınmıştı! Dolandırıcılığının Detayları Belli Oldu

BAĞ-KUR PRİM ŞARTI DÜŞEBİLİR

- Emeklilik şartlarında SSK ile Bağ-Kur arasındaki fark kapatılacak. Bağ-Kur prim şartı 9 bin gün olanlar için 7200 güne düşürülecek. Bu değişiklikle, esnaf 5 yıl daha az prim ödeyerek emekli olabilecek. Düzenlemeden faydalanacak küçük esnafın 10 ve altı kişi çalıştıranlar olarak tanımlanması bekleniyor.

PRİM GÜN ŞARTI 7200'E İNEBİLİR

- Takvim gazetesinde yer alan habere göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e indirilmesi bekleniyor. Bu durumda EYT'li esnaf, 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek.

- 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlaması gerekecek. Bu yaş kadınlarda başlangıçta 58, erkeklerde 60, sonrasında ise 65'e kadar değişecek.

- Yeni düzenlemelerde ev kadınları da dikkate alınıyor. Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması ve emekliliklerinin desteklenmesi için yeni düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.

- Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400 lira 80 kuruşken, düzenlemeyle bu tutarın 2.133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları, aylık 4.267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.