Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasıyla ilgili bir düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yapılan değişiklikle, yiyecek-içecek satışı yapan işletmelerde uygulanan KDV oranları artırıldı. Buna göre, daha önce yüzde 8 olarak belirlenen KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan oran ise yüzde 20'ye yükseltildi. 

Sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 20 olacak

Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, kafe gibi işletmelerde yiyecek ve içecek satışlarında uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gitti. Yapılacak değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde yer alan yüzde 8 ve yüzde 18 ibareleri sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 20 olarak güncellenecek.

Başhekimliği Suçlayarak İstifa Etti: Hastanede Şok İstifa! Başhekimliği Suçlayarak İstifa Etti: Hastanede Şok İstifa!

Kendi ürettikleri ürünlerde değişiklik

Yeni düzenlemeyle birlikte, kafe, lokanta, pastane gibi işletmelerin kendi ürettikleri veya dışarıdan temin ettikleri ürünler için uygulanan KDV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. İnternet üzerinden, telefonla veya gel-al gibi satış yöntemleriyle gerçekleştirilen işlemlerde de aynı KDV oranı geçerli olacak. 

Ayrıca, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin, iş yeri ruhsatı olmadan müşterilere masa, oturma yeri, tezgah gibi alanlarda hizmet sunmaları durumunda, bu alanlarda gerçekleştirilen satışlar da söz konusu KDV oranı kapsamında değerlendirilecek. Tebliğin 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ve hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtildi.