Türk vatandaşları için kullandığı “locals” sözcüğü sosyal medyada geniş tepki görürken, uluslararası tecrübesi olan deneyimli ekonomistler ise “locals” sözcüğünün mesleki jargona uygun bir terim olduğunu ifade ettiler.

Prof. Dr. Hakan Kara, “locals” sözcüğü ile ilgili başlayan tartışmalara “bana göre sosyal medya biraz fazla tepki gösterdi” yorumunda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de gerçekleştirilen Dünya Bankası/Uluslararası Para Fonu (IMF) Bahar Toplantıları çerçevesinde Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Şimşek, yabancı yatırımcıya seslendi

İngilizce olarak yaptığı konuşmasında, Şimşek, yabancı yatırımcıların artık Orta Vadeli Programa yönelik şüphe duymadığını ifade ettikten sonra Türk vatandaşlarının enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini belirtirken "locals" (yerel halk) terimini kullandı.

AA, Şimşek’in açıklamasını tercüme etti

Anadolu Ajansı, konuyla ilgili haberinde Bakan Şimşek'in ifadesini "Türk varlıklarına büyük bir ilgi var. Halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor" şeklinde aktardı.

Gürses: O söze takılmamak lazım

Ekonomist Uğur Gürses, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Mehmet Şimşek'in "locals" (yerel halk) sözüne takılmamak gerektiğini belirtti ve bu ifadenin mesleki bir jargon olduğunu vurguladı. Gürses açıklamasına devam ederek uluslararası yatırım analistlerinin yerleşik ve yerleşik olmayan mali yatırımcıları tanımlamakta sıkça kullandıkları bir terim olduğunu söyledi. Asıl sorunun "locals" terimi değil, bu sözcüğün yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara: Sosyal medya biraz fazla tepki verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti ve iktisat uzmanı Prof. Dr. Hakan Kara da konuya açıklık getirdi. Kara, "locals" teriminin Google aramalarında artış gösterdiğini belirterek, sosyal medyanın biraz fazla tepki verdiğini ifade etti. Prof. Dr. Kara, yurtdışında bir panelde konuşurken, yerleşik vatandaşları kastederken "locals" kelimesini kullanmanın en kolay yol olduğunu söyledi.

Merkez Sağa Yeni Parti Geliyor! 3 Milletvekili İstifaya Hazır Merkez Sağa Yeni Parti Geliyor! 3 Milletvekili İstifaya Hazır

Prof. Dr. Kara'ya göre, Mehmet Şimşek'in konuşmasında sorun teşkil eden nokta, Türk vatandaşlarının dışındaki kişilerin ikna edildiğine yönelik ima etmesidir. Kara, "Şu anda yurtdışı yatırımcıların büyük bir kısmı ikna olmak için yerli yatırımcıları izliyor. Dolayısıyla sonuç alınması için zaten 'locals' grubunun inandırılması gereken ilk kesimdir" şeklinde konuştu.

"Locals" terimi Türkçede "yerel halk" veya "bölge halkı" gibi ifadelerle karşılık buluyor.