Piyasa verilerine bakıldığında, dolar endeksi 106 seviyesine çıkarak 5 ayın zirvesine ulaştı. 

BTC ise %5 değer kaybederek 66.000 dolara düşerken FED’in faizleri daha uzun süre yüksek tutacağına dair endişeler sonrası küresel piyasalarda dalgalanma sürüyor.

Dolar son 5 ayın en yüksek zirvesinde

Bayram tatili sırasında iç piyasalarda durgunluk yaşanırken, küresel piyasalarda ise haftanın son işlem gününde sert dalgalanmalar görüldü. Ons altın fiyatları bugün, 2426 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak, bu zirve sonrasında 75 dolarlık bir satış dalgasıyla 2340 dolara kadar geriledi. Aynı dönemde gram altın da serbest piyasada 2529 TL'ye kadar yükseldikten sonra 2435 TL'ye geriledi. Doların diğer para birimlerine karşı gücünü gösteren dolar endeksi (DXY) ise 106,00 seviyesine yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Kripto paralarda büyük kayıplar yaşandı

ABD'de mart ayı TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde, yüzde 3,5 artış göstermesiyle birlikte, FED'in faizleri uzun süre yüksek tutacağı ve indirim yapmayacağı beklentileri piyasalarda endişelere yol açtı. Bu durum, banka hisseleri öncülüğünde ABD borsalarında yüzde 1'in üzerinde kayıplara neden oldu. Ayrıca, EUR/USD paritesi de 1,0650'ye kadar gerileyerek dikkat çekti. Kripto paralarda da kayıplar yaşandı ve BTC yaklaşık yüzde 5 değer kaybıyla 66 bin dolara kadar geriledi.

Yurt Dışı Yer Değiştirme Harcırah Cetveli Yayınlandı Yurt Dışı Yer Değiştirme Harcırah Cetveli Yayınlandı

ABD ekonomisine ilişkin son veriler, özellikle enflasyonun beklenen düşüşe işaret etmemesi nedeniyle, bazı FED üyelerinin bu yıl faiz indirimi yapılmaması gerektiği görüşünü savunmaya başladığını gösteriyor. New York FED Başkanı John Williams, "yakın gelecekte faiz indiriminin gereksiz olduğunu" belirtti ve enflasyon verisine dikkat çekerek, "Para politikası şu anda uygun yerde. İstihdam piyasası da güçlü" dedi.

12 aylık süreçte ONS altın daha yükselecek

Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği Danışmanı Bob Parker ise altın fiyatlarıyla ilgili uyarılarda bulunarak, "FED'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutma ihtimali artıyor. ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi yükseliyor. Bu durum, altın fiyatlarını savunmasız hale getirebilir" dedi. Diğer yatırım çevreleri ise jeopolitik riskler ve merkez bankalarının alımlarına dikkat çekerek, önümüzdeki 12 aylık süreçte ons altın fiyatlarında 3000-3500 dolar bandının görülebileceğini aktardı.