Son bir buçuk yılda Türkiye'de kripto varlık kullanım oranı yüzde 40'tan yüzde 52'ye yükseldi. Dünya genelinde 1.072 trilyon dolarlık işlem hacmine sahip olan kripto varlıklar, Türkiye'de de düzenlenerek yasa kapsamına alınacak. Taslağın Meclis'e sunulmasıyla birlikte, kripto varlıklara yatırım yapanlar daha iyi korunacak, finansal istikrar sağlanacak ve kötü niyetli kullanımların önüne geçilecek.

GRİ LİSTEDEN ÇIKILACAK

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, kripto varlıklar Türkiye'nin mevcut yasal çerçevesine uyumlu hale getirilecek. Bu adım, yeni dijital finansal araçların kullanımını teşvik ederken, kripto varlıkların ve ürünlerin finansal düzenleme kapsamına girmesini sağlayacak.

Düzenleme aynı zamanda Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Türkiye'yi gri listede tutma gerekçelerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. 27 Ekim'de yapılan FATF toplantısında, Türkiye'nin gri listeden çıkması için belirlenen eylem planındaki maddelerden sadece birinin kaldığı vurgulandı. Kripto varlıklara yönelik getirilen yasal düzenleme ile Türkiye, FATF listesindeki 40 kriterin tamamını yerine getirmiş olacak.

Hatırlatmak gerekirse, FATF 2021 yılında Türkiye'yi gri listeye almıştı. Ancak yapılan bu düzenleme ile birlikte Türkiye, uluslararası platformlarda itibarını güçlendirme ve dijital ekonomide şeffaf bir yapı oluşturma adına önemli bir adım atmış olacak. Yeni düzenlemenin, kripto varlık piyasasına güven tesis etmesi ve uluslararası düzeyde Türkiye'nin finansal düzenlemelere uyumunu göstermesi bekleniyor.

Kamuda Tasarruf Demişken Sağlık Bakanlığı Geçici Görevlendirmelerinden Oluşan Zarara Kim Dur Diyecek? Kamuda Tasarruf Demişken Sağlık Bakanlığı Geçici Görevlendirmelerinden Oluşan Zarara Kim Dur Diyecek?

Torba kanun teklifi 28-29 Kasım'da Komisyon'da

AK Parti'nin, stokçulara getirilen cezaların artırılmasını da içeren 80 maddelik torba yasa teklifi, bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra Ticaret Bakanlığı'nın da bir süredir üzerinde çalıştığı yasa tasarıları torba teklifte birleştirildi. Teklifle; stokçular için uygulanan para cezaları artırılacak. Piyasa denetim ve gözetimlerinin sıklaştırılması için oluşturulan mekanizmalar güçlendirilecek.

CEZALAR DAHA DA AĞIRLAŞTIRILACAK

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile Reklam Kurulu tarafından fırsatçılara kesilen idari para cezalarında artışa gidilecek. Kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılması için bahisle mücadelenin de kapsamı genişletilecek. 2024 yılı içinde uygulanacak olan enflasyon muhasebesinin vergisel etkileri de düzenlemede yer alacak. Bu çerçevede bankalar ve finans kuruluşlarına ilişkin düzenlemeler torba teklifte yer bulacak. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, torba teklif 28-29 Kasım'da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Teklif, komisyonda 3 bölüm halinde ele alınıp, 5 Aralık'ta Genel Kurul'a inecek. 11-22 Aralık tarihlerinde de Genel Kurul'a 2024 bütçesi gelecek.