Peki temmuz zammı yine kök maaşı göre uygulanırsa zam oranı ne kadar olacak? Şayet çıkacak olan zam oranı kök maaşa göre uygulanması durumunda şu an 8450 TL’nin altında emekli maaşı alan vatandaşlar 0 TL zam alacak.

Emeklilere yapılacak zamla ilgili Türkiye Gazetesi Yazarı İsa Karakaş, köşe yazısında zammı tüm boyutuyla ele aldı.

Emekliler, temmuz ayında gerçekleştirilecek zam miktarını heyecanla bekliyor. Bu zam, milyonlarca emeklinin maaş artışını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon verilerine dayanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak, şubat, mart ve nisan aylarına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Emekliler, bu 4 aylık enflasyon verilerine göre yüzde 18.70 oranında bir zamın şimdiden garantilendiğini biliyorlar. Ancak kesin zam oranı, mayıs ve haziran aylarına ait enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Bununla birlikte, milyonlarca emekliyi bekleyen sıfır zam riski bulunuyor.

Emekliler, 6 aylık enflasyon beklentisinin yüzde 25 olduğu bir dönemde, temmuz ayında yine kök maaş üzerinden zam yapılması durumunda hayal kırıklığı yaşayabilirler. Özellikle kök maaşı 8 bin 450 TL'nin altında olan emeklilerin sıfır zam alacağı öngörülüyor.

Türkiye Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bu konuya ilişkin bugünkü köşe yazısında şu bilgileri paylaştı: "Nisan ayları itibarıyla 4 aylık enflasyon farkı %18,72 olarak gerçekleşmiştir. Bugün itibarıyla devlet desteği olmadan sadece bu oransal rakamı kök maaşlarla çarptığımız zaman kök maaşı yaklaşık 8 bin 450 TL ve altında olanlara 'SIFIR ZAM' görünmektedir.

Merkez Bankası 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Güncelledi Merkez Bankası 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Güncelledi

Beklenti anketlerine göre mayıs ve haziran aylarında gerçekleşmesi muhtemel enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurduğumuzda 6 aylık enflasyonun azami %25 seviyesini geçmeyeceğini söyleyebiliriz.

Bu bağlamda 2023 Temmuz ayında olduğu gibi 2024 Temmuz ayında da kök maaşlar üzerinden güncelleme yapılması halinde kök maaşı 8.000 TL ve altında kalan milyonlarca emeklinin sıfır zamla karşı karşıya kalarak yine 10.000 TL maaş almaya devam etmesi bahse konu olacaktır."