Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Şiddet Verilerini Gizliyor mu? Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Şiddet Verilerini Gizliyor mu?

Aşı reddi konusunu TBMM gündemine taşıyan ana muhalefet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bulut, kızamık vakalarında baş gösteren artışla ilgili ilgili değerlendirmede bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, son dönemlerde artan kızamık vakalarına karşı tedbir alınması gerektiğini belirterek, aşı reddi konusunu TBMM'ye taşıdı.

Sağlık Bakanına önerge verdi

Bulut'un girişimiyle, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sunuldu.

Aşı reddi toplum sağlığını tehlikeye atıyor

Aşı reddinin yalnızca bireysel bir tercih olmadığını vurgulayan Bulut, aynı zamanda toplum sağlığını da tehlikeye attığını ifade etti. Aşıların bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlediğini ve hastalıkların kontrol altına alınmasına yardımcı olduğunu vurgulayan Bulut, son yıllarda kızamık vakalarında endişe verici bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Aşı reddi 40 binin üzerine çıktı

Bulut, 2011 yılında sadece 183 olan aşı reddi vakasının 2024 yılında 40 binin üzerine çıkmasının öngörüldüğünü belirterek, Sağlık Bakanı'na aşı reddinin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda farkındalık oluşturulması çağrısında bulundu ve gerekli önlemlerin acilen alınmasını talep etti.

Kızamık vakaları artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, dünya genelinde 2022 yılında kızamık vakalarında yaşanan yüzde 79'luk artışa dikkat çekerek, Türkiye'deki artışın da endişe verici boyutta olduğunu belirtti. Bulut, 2021 yılında 51, 2022 yılında 125 olan kızamık vakası sayısının 2023'te 4 bin 959'a yükseldiğini ifade etti ve bu artışın en büyük nedeninin aşı tereddüdü ve aşı reddi olduğunu vurguladı.

Ciddi sağlık sorunu var

Son yıllarda Türkiye'de çocuklarını aşılatmayan ailelerin sayısında hızlı bir artış yaşandığını aktaran Bulut, 2011'de 183 olan aşı reddi sayısının 2014'te bin 370'e, 2017'de ise 23 bin 600'e çıktığını dile getirdi. Bulut, günümüzde ise aşı reddi vakalarının 40 binlerin üzerine çıkmasının beklendiğini belirtti ve bu durumun ciddi halk sağlığı sorunlarına, salgın risklerine ve ölümcül vakalara yol açabileceğine işaret etti.

CHP'li Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelik sorularını şu şekilde sıraladı:

1. Türkiye'de son 5 yıl içinde kızamık, şark çıbanı, kolera, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişi sayısı nedir? Bunların kaçı Türk vatandaşıdır?

2. Anılan yıllarda kızamık gibi bulaşıcı hastalıklardan kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

3. Son 5 yılda kaç aile aşı reddetmiştir ve kaç çocuk aşılanamamıştır? Aşı reddinin nedenleri hakkında yapılan araştırmalar var mıdır?

4. Aşı reddinin sağlık sorunlarına etkilerine ilişkin farkındalık oluşturmak için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?

5. Son 5 yılda, toplumda "topuk kanı" olarak bilinen yeni doğan tarama testini reddeden aile sayısı kaçtır?