Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre; META tarafından geliştirilen 'Threads' adlı uygulamaya erişmek için kullanıcıların bir Instagram hesabına sahip olmalarının gerektiği ve benzer şekilde Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların da Instagram hesabını silmek zorunda bırakıldığı iddiası üzerine, META hakkında bir ön araştırma başlatılmıştı.

Kasım ayında soruşturma başlatıldı

Yapılan ön araştırmada, META'nın veri birleştirme politikaları çerçevesinde, hem Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabileceği, hem de Threads üzerinden toplanan verilerin diğer META ürünlerini sağlamak, kişiselleştirmek ve geliştirmek, META ürünlerinin performansını ölçmek ve analiz etmek ile birlikte diğer kurumsal hizmetler (reklamlar dahil) sunmak amacıyla kullanılabileceği anlaşıldı. Bu nedenle, META hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.

Pazar gücünü artırdı

Ayrıca, META'nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetlerle birlikte bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu belirlendi. META'nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve bu şekilde pazar gücünü arttırdığı tespit edildi.

İdari para cezası uygulandı

Rekabet Kurulu, Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışını engellemek için geçici tedbir kararı aldı. Kararın gereği yerine getirilinceye kadar her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira günlük idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Mecliste Kamuda Tasarruf Gerginliği Mecliste Kamuda Tasarruf Gerginliği

Çözüme yaklaşmadı

META, Tedbir kararına uyum sağlamak adına önceden Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için getirilen 'profilsiz kullanım' önerisini sunmuştu, ancak bu öneri endişeleri yeterince gidermediği için kabul edilmedi. Bu kararın ardından META, kullanıcı verilerinin birleştirilmesi eylemine son vermek için yeni bir çözüm önerisi sunmadı.

Profiller devre dışı bırakıldı

30 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Türkiye'deki tüm Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bıraktığını açıkladı. Rekabet Kurulu, Threads'in faaliyetlerini durdurmasının geçici tedbir kararında öngörülen yükümlülükleri yerine getirdiğine ve bu nedenle tedbir kararıyla uyumlu olduğuna karar verdi.

335 milyon ceza kesildi

Bu çerçevede günlük para cezasının sonlandırılarak, 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi.