Son dönemde artan IBAN üzerinden yapılan ödeme tutarlarının yüksek olması, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonominin önemli ölçüde artışına sebep olduğu belirtiliyor.

Ak Parti’de Değişim 30 Nisan’da mı Başlayacak? Ak Parti’de Değişim 30 Nisan’da mı Başlayacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden ödeme alan işletmeler ile IBAN kiralama yoluyla gelir sağlayan kişilere karşı sıkı önlemler almaya hazırlanıyor. Son dönemlerde IBAN aracılığıyla yapılan ödemelerin vergi kaçakçılığına ve kayıt dışı ekonomiye önemli ölçüde katkı sağladığına dikkat çekiliyor.

Vergi kaçakçılığıyla mücadele ve kayıt dışı ekonomiyi engellemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelere ve bireylere cezai işlem uygulamaya başlayacak. Bundan böyle, IBAN ile gerçekleştirilen tüm ödemelerden KDV alınacak ve vergi kaçakçılarına ciddi cezalar verilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırma amacıyla IBAN ile ödeme alan işletmelerin faaliyetlerini yakından takibe aldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, pek çok sektörde faaliyet gösteren işletmelerin IBAN üzerinden önemli miktarda ödeme aldığı ve bu ödemelerden vergi geliri elde edilmediği belirlendi. Perakende satış yapan işletmelerden, mobilyacılardan, eğlence merkezlerinden, lüks restoranlardan, güzellik merkezlerinden, spor salonlarından, kuyumculardan, diyetisyenlerden, avukatlardan ve doktorlardan IBAN ile yapılan ödemelerin sıkça yapıldığı tespit edildi.

İşletmelerin IBAN ile tahsilat yapma nedenlerinin başında kredi kartı komisyonlarından kaçınma isteği ve gelirin kayıt dışı tutularak vergiden kaçma eğilimi geliyor. IBAN ile tahsilat yapan işletmelerin denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak. Banka kayıtları incelenecek ve IBAN ile yapılan tüm ödemeler titizlikle izlenecek.

IBAN üzerinden tahsilat yapan işletme sahipleri, Maliye tarafından bireysel olarak çağrılarak işlemlerini detaylı bir şekilde açıklamaları istenecek. Eğer işletme sahipleri bu ödemeler için fatura veya benzeri belgeler düzenlemişlerse herhangi bir sorun yaşanmayacak, aksi takdirde vergi cezaları uygulanacak. IBAN kiralama işine karışan kişiler de cezalandırılacak. İşletmeyle herhangi bir ilişkisi olmayan kişilerin IBAN'larını kiraya vererek vergi kaçakçılığı yapması üzerine yasal işlemler başlatılacak ve caydırıcı cezalar uygulanacak.