Adı hasta olmayıp, danışan olduğunda, sağlık hizmeti sunmanın tamamen serbest olduğu yönünde eleştiride bulunan hekimler, yasaya tabi olmayan bu durumun ülkeyi ele geçirdiğini savunuyorlar.

Hekimler, Psikolog-Ebe-Fizyoterapist-Diyetisyen -Odyolog gibi meslek grupları için yasalar üstü bir kavram ile sağlık hizmetlerinin asıl sunum alanı haline getirildiğini kaydediyorlar.

Hekimlerden Danışmanlık Ofislerine Tepki

Sağlık sektöründe son dönemlerde gittikçe artan bir şekilde karşılaşılan "danışmanlık ofisleri" tartışmaları, hekimler arasında da gündemdeki yerini koruyor. Bir hekim, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ülkede "danışmanlık ofisi" adı altında faaliyet gösteren binlerce ofisin kaçak ve yetkisiz bir şekilde hasta bakımı, tetkik isteme ve tedavi uygulama gibi faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdi.

Hekimin ifadelerine göre, danışmanlık ofislerinin sunduğu hizmetler arasında emzirme danışmanlığı, beslenme danışmanlığı, ayak danışmanlığı, postür danışmanlığı, psikolojik danışmanlık gibi çeşitli alanlar yer alıyor. Ancak, bu ofislerin isimlerinin sadece "danışmanlık ofisi" olması halinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın faaliyet gösterebildiği vurgulanıyor.

Sağlık Müdürü Yerinde Denetim İçin Hastaneye Gitti Sağlık Müdürü Yerinde Denetim İçin Hastaneye Gitti

Hekimler tarafından yapılan eleştiriler arasında, sağlık hizmeti sunmak isteyen bir hekimin muayenehane açma sürecinin karşılaştığı kısıtlamalar da öne çıkıyor. Hekimler, muayenehane açma sürecinde belirli tabela kuralları, şartları ve yönetmeliklerle karşılaşırken, danışmanlık ofislerinin bu tür kısıtlamalardan muaf olduğunu ve vergi avantajlarından faydalandığını belirtiyorlar.

Ayrıca, doktor muayenehanelerinin vergi ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirdiği ve vergi mükellefi olduğu halde, danışmanlık ofislerinin vergiden muaf hale geldiği ve ödemelerin nakit veya IBAN numarasına alındığı da vurgulanıyor. Hekimler, bu durumun sağlık hizmeti sunumunda çifte standart yarattığını ve adil olmadığını ifade ediyorlar.

Bu ofisler her türlü kan tetkikinin istendiği, sonucuna bakıldığı, tedavilerin verildiği, hasta takip edildiği merkezler haline gelmiştir.

Danışmanlık ofislerine sağlık hizmet sunumunda reklam yasağı da yok istediğiniz gibi öncesi sonrası fotoğrafları kullanın hasta yorumu alın her türlü cihazın reklamını yapın bunlar hekimlere yasak sizlere serbest.

Şu anda bu meslek gruplarınca hastaya istediği testi sınırsız yapıp yorumlamak fiili bir hak haline gelmiş durumdadır. Hekimseniz ve muayenehaneniz varsa bu testleri ve sonuçlarını MBYS kullanarak istemeniz ve kaydetmeniz gerekmektedir.

Bu konu diyetisyenlerin tiroid hormonlarına, D vitaminlerine, psikologların B12 düzeylerine, isteyen danışmanın tamamen serbest şekilde istediği teste baktığı, sonuçlarını yorumladığı, doktorculuk oynadığı, tedavi verdiği ve bunu bir hak olarak savunduğu hale gelmiştir.

D vitamini testinin istemi hekimler için Sağlık Bakanlığına göre 90 günde 1 kez ve sadece dahiliye, pediatri, kadın doğum, fizik tedavi, nöroloji ve ortopedi hekimlerince istenebilirken, bu danışmanlara göre bu test istemleri serbest kural bulunmamakta, hastanın eline istemi verip sağlık ocağında hastanede yaptırın diyerek şartlandırıp yönlendirmek son derece doğal.

Hekimin hastayla bu test bu şekilde bakılmaz diyerek derdini anlatması sonunda tartışması kaçınılmaz sonuç…

Bu iddiaların ispatı nerede? Çok uzakta değil merak etmeyin Google’da. Birkaç kelime yazın, danışmanlık ofisleriyle tanışın. Yüzlercesi hazır içerikle ve iddialarla sizleri bekliyor.

“Yasalsa muayenehane açmak için hiçbir hekim arkadaşımın uğraşmasına gerek bulunmasın”

Ülkemizde danışmanlık ofisi açarak sağlık hizmeti sunmak serbest midir?

Bu ofisler vergiden muaf mıdır?

Bu ofislerde istenilen sağlık hizmeti test istemi takip tedavi yasal mıdır?

Değilse bu garabet ve illegal yapıları kapatın, yasalsa muayenehane açmak için hiçbir hekim arkadaşımın uğraşmasına gerek bulunmamaktadır. Danışmanlık ofisi açın bu haktan en azından bizde faydalanalım, hasta demeyelim yalnız danışan diyelim büyük sırrımız bu olsun.."