Şu an güncel kuru 32,40 TL olan dolar, yılbaşından itibaren gerçekleşen primlenme %10 olarak belirlendi.

SERT YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR

Doların durumunu değerlendiren uzmanlar, rasyonel politikaların devrede olduğunu vurgulayarak dolarda sert yükseliş beklemiyor.

Açlık Sınırı 19 Bin 300, Yoksulluk Sınırı 27 Bin 575 TL’ye Çıktı Açlık Sınırı 19 Bin 300, Yoksulluk Sınırı 27 Bin 575 TL’ye Çıktı

Merkez Bankası’nın anketinde yılsonu dolar tahmini 40,53 olarak belirlenirken, yabancı yatırımcılar ise 36-38 TL arasında değişeceğini öngörüyor.

SEÇİM SONRASI BELİRSİZLİK KAYBOLACAK

Türkiye'de yerel seçimlere artık sayılı saatler kala, piyasalarda da 31 Mart sonrası için büyük bir belirsizlik ortadan kalkacak. Seçim öncesi süreçte özellikle döviz kurlarına ilişkin çeşitli beklentiler öne sürülmüştü. Ancak bu beklentiler, temel dayanaklardan yoksun olmaları nedeniyle "piyasa bozucu" davranışlara yol açtı. Bu durum, fiziki dolar talebinde artışa ve döviz bürolarında sağlıksız fiyatlamalara sebep oldu. TCMB kurları ile serbest piyasa arasında zaman zaman yüzde 3'ü aşan fiyat farkları ortaya çıktı.

DOLAR %10 DEĞER KAZANDI

Seçim öncesindeki son işlem günü olan 29 Mart'ta, dolar fiyatı 32,40 TL seviyesinden kapandı. Aynı gün Kapalıçarşı'da doların kapanış fiyatı ise 33,08 TL olarak gerçekleşti. Her iki kur arasında yaklaşık olarak yüzde 0,20'lik bir fark dikkat çekti. Geçen yılın aynı döneminde 29,45 TL'den kapatan dolar, bu yılın ilk üç ayında yüzde 10 oranında değer kazandı.

MERKEZ BANKASI REZERVİ 20 MİLYAR DOLAR AZALDI

Diğer yandan, Türkiye'de ağırlıklı olarak 174-176 milyar dolar bandında seyreden yerli yatırımcıların döviz hesapları, son altı haftada artarak 186 milyar dolar seviyesine yaklaştı. TCMB'nin toplam döviz rezervleri ise son üç ayda 20 milyar dolar azaldı.

GENEL SEÇİMLERDE DOLARIN DURUMU

Geçen yılki genel seçimlerde ikinci tur öncesi 19,95 TL seviyesinde bulunan dolar, seçim sonrasında yükselişe geçerek temmuz ayını 26,90 seviyesinden tamamlamıştı. Sadece iki ay içinde yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış yaşanmıştı. Ancak genel seçimlerden önce döviz bürolarında dolar 22,00 TL'ye yakın seviyelerde işlem görüyordu. Bu süreçte doların değeri; 2023 genelinde 18,70 TL'den 29,45 TL'ye kadar yükselerek yüzde 57,50 oranında artış göstermişti.

Analistler, geçen yılki genel seçimlerde Türkiye'de faiz oranlarının yüzde 8,50 seviyesinde olduğunu ve cari açığın oldukça yüksek seyrettiğini hatırlatarak,

Bu yıl ise farklı kadrolar iş başında ve rasyonel para politikaları devrede. Ekonomi yönetiminde ve ekonomi politikalarında değişiklik olmayacak. Cari açıkta gerileme eğilimi var ve faiz oranları şu anda yüzde 50 seviyesinde. Mevduat faizlerinde ise yüzde 60'a yaklaşan oranlarla, Türk Lirası artık çok daha güçlü ve korunaklı bir durumda

ifadelerini kullanıyor.

YABANCI YATIRIMCILAR NE BEKLİYOR?

  • BD merkezli Yatırım Bankası Goldman Sachs, şubat ayında yayınladığı raporda, önümüzdeki 12 ay için doların 37,00 TL olabileceğini tahmin etmişti. Ancak, geçtiğimiz hafta 13 Mart öncesinde yayınladığı son raporda, Goldman Sachs; seçim sonrasında para ve mali politikaların devamını beklediklerini, Türk Lirası'nın ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerini baskı altında tutan faktörlerin azalacağını ve enflasyonda keskin bir düşüşün başlayabileceğini öngördü.
  • Alman Deutsche Bank, şubat ayında tahminini paylaşmış ve yıl sonuna kadar doların 38,00 TL'ye doğru ilerleyebileceğini raporlamıştı. Deutsche Bank, son dönemde doğru tahminleriyle dikkat çekiyor.
  • İngiltere merkezli HSBC ise Türkiye'deki sıkı para politikasının Türk Lirası'nın reel değer kazanmasına katkı sağlayacağını vurgulayarak, 2024 sonunda doların tahminini yüzde 36,00 olarak açıklamıştı.