Belediye Personeline Maaşları Taksit Taksit Ödüyor Belediye Personeline Maaşları Taksit Taksit Ödüyor

Bank of New York Mellon ve Alman LBBW gibi bankalar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim politikalarının farklılaşması durumunda Euro'nun değer kaybına uyarıyor. Euro/dolar paritesi geçtiğimiz hafta 1.0697 seviyelerine kadar geriledi.

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın 11 Nisan'daki toplantıda, faiz indirimi için haziran ayını işaret etmesi ve bankanın tüketici enflasyonunun yüzde 2'ye inmesini beklemeyeceğini belirtmesi de Euro'nun zayıflamasında etkili oldu. ECB'nin vereceği mesajlara bağlı olarak gerilemenin devam etmesi bekleniyor. Bank of New York Mellon Kıdemli Stratejisti Geoffrey Yu, bu yıl Euro/dolar paritesinin 1'e inebileceğini ifade ediyor. Yu, ECB'nin faiz indirimine başlamasının bu süreci hızlandırabileceğine dikkat çekiyor.

LBBW Kıdemli Ekonomisti Moritz Kraemer ise Fed'in faiz indirmediği bir ortamda ECB'nin faiz indirimi yapması durumunda paritenin hızla eşitlenebileceğini belirtiyor. Kraemer, 2025 yılında Euro'nun 1.01'e gerilemesini öngörüyor.

Euro, 2002 yılında 1 dolar seviyesindeyken Avrupa Birliği'nin ortak para birimi olarak kullanılmaya başlandı. Ancak 20 yıl sonra, Temmuz 2022'de uzun bir değer kaybının ardından Euro/dolar paritesi 1.0002 seviyesine kadar geriledi. Sonrasında ise 2022 Ekim ayında Euro/dolar paritesi yeni dolarla eşitlendi. Avrupa'da Rusya ile yaşanan enerji krizi, yükselen enerji fiyatları ve resesyon endişeleri, Euro'nun değer kaybını hızlandıran etkenler arasında yer aldı.