Temmuz Zammı İle Memur Eş ve Çocuk Yardımı Ne Kadar Olacak? Temmuz Zammı İle Memur Eş ve Çocuk Yardımı Ne Kadar Olacak?

Geçinmek her geçen gün daha zor hale gelen milyonlarca emeklinin gündeminde temmuz ayında gerçekleşecek maaş zamları önemli bir yer tutuyor. Yapılan hesaplamalar, son altı aylık enflasyonun %25.4 olacağını gösteriyor. Bu durumda, en düşük emekli aylığına temmuz ayında en az %25 oranında bir zam yapılması bekleniyor.

Kısmen enflasyon kaybı telafisi

Merkez Bankası'nın anketine göre, ilk dört ayda %18.72 olan enflasyon, mayıs ayında %3, haziran ayında ise %2.54 daha artacak. Tahminlere göre, enflasyonun haziran sonunda %25.4'e ulaşması bekleniyor. Temmuzda memur ve emeklilere, gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak zam yapılacağı için bu kesimin kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi edeceği belirtiliyor.

Memur ve emeklilerine %9.17 enflasyon farkı

Bu beklenti doğrultusunda enflasyon gerçekleşirse, memur ve memur emeklilerine %9.17 oranında enflasyon farkı, %10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda %20.1 oranında bir zam yapılması öngörülüyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise son altı aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık %25.4 oranında zam yapılması bekleniyor.

Memur ve emekli arasında %5 fark

Bu durumda işçi ve memur emeklileri arasında %5.3'lük bir fark oluşacak. En düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde, emeklilerin alım gücünün temmuzda 7.975 liraya kadar düşebileceği belirtiliyor. Kök aylık hesabı nedeniyle ise birçok emeklinin sıfır zamla karşılaşabileceği ifade ediliyor.

10 milyon çalışan tehlikede

Enflasyon beklentilerine göre, 17.002 lira olan asgari ücretin reel alım gücü haziran sonunda 13.558 liraya düşecek. İlk altı aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren en az 21.320 liraya yükseltilmesi gerekiyor. Zam yapılmaması durumunda ise asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlarla birlikte en az 10 milyon çalışan, açlıkla karşı karşıya kalacak.