Bilindiği üzere emekliler, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar yılda 2 kez bayram ikramiyesi alabiliyorlar. 

Önümüzdeki haziran itibari ile SGK’dan gelir yani aylık almaya hak kazanan ve talepte bulunan vatandaşlara da Kurban Bayramı’nda bayram ikramiyesi ödenecek.

Bayram ikramiyesi detayları

Bayram ikramiyesinden yararlanma hakkı sadece emeklilere değil, SGK'dan gelir ve aylık alan tüm kişilere tanınıyor. Bu kapsamda, emeklilerin yanı sıra maluller, dul ve yetim aylığı alan kişiler, iş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alan kişiler, iş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alırken vefat eden kişilerin hak sahipleri, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışan ve Türkiye'den kısmi gelir ve aylık alan kişiler de bayram ikramiyesi alabiliyorlar.

Bayram ikramiyesi 3 bin lira oldu

Emekliler ve malulen emekli olmuş malullük aylığı alan kişiler için bayram ikramiyesi miktarı 1.100 TL olarak belirlendi. Bu ikramiye miktarı, 2021 yılında 1.000 TL seviyesinden 1.100 TL'ye yükseltilmişti. Ardından, 2023 yılında ise bu tutar 2.000 TL'ye çıkarılmıştı. Son olarak, bu yılın mart ayında ikramiye tutarı 3.000 TL'ye yükseltildi.

Dul eşe bin 500 lira

Bayram ikramiyesi tutarı, ölüm aylığı alan kişiler için ölüm aylığı payına endekslenmiştir. Örneğin, kocasından dul aylığı alan ve çalışan bir kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda aylık alan dul eşe 1.500 TL bayram ikramiyesi ödenir. Çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı alır. Bu durumda dul eşe 2.250 TL bayram ikramiyesi ödenecek.

750 TL Bayram ikramiyesi alanda var

Diğer yandan, babasından dolayı aylık alan kız çocuk yüzde 25 oranında yetim aylığı alır ve bu nedenle 750 TL bayram ikramiyesi alabilir. Dolayısıyla, dul ve yetim aylığı alan kişilerin ikramiye miktarı, aldıkları ölüm veya yetim aylığı oranına göre belirlenir. Bayram ikramiyesi tutarındaki artış, bu durumdaki kişilerin ikramiyelerini de aynı oranda artırır.

Sağlık Camiası Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlansın Diyor! Sağlık Camiası Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlansın Diyor!

İkramiyeden haciz kesilir mi?

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre, emeklilerin aylıkları, nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemez. Bu durum, borcu olan ve üzerinde haciz bulunan emeklilerin dahi aylıklarını almaya devam edebilmelerini sağlar. Bayram ikramiyesi için de aynı kural geçerlidir. Haczi bulunan emeklinin maaşı haczedilemez ve bayram ikramiyesine de haciz konulamaz. Emekli, dul ve yetimlerin bayram ikramiyesinden herhangi bir kesinti yapılamaz ve ikramiye tutarında bir azalma yaşanmaz.

SGK emeklisine başvuru gerekmiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alan kişilerin bayram ikramiyesi alabilmeleri için herhangi bir başvuruya ihtiyaçları yoktur. Bu kişilere ikramiyeler, herhangi bir başvuru olmaksızın ödenir. Ödemeler, emekli aylıklarının yatırıldığı bankalara yapılacaktır. Dolayısıyla, emekliler bayram ikramiyelerini kendi bankalarından çekebileceklerdir.

Evlenen aylık hakkını kaybediyor

Ölüm aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde aylıklarını kaybederler. Ancak evlilikleri sırasında, ölüm aylıklarının iki yıllık tutarını çeyiz parası olarak alırlar. Bayram ikramiyeleri, çeyiz parası hesabında dikkate alınmaz.

Evlilik hazırlığındaki kişiler, bayram ikramiyesi alabilmek için düğünlerini erteleyebilirler. Böylece, bayramdan sonraki tarihlerde düğün yapacak olan kız çocukları, bayram ikramiyesi ödendiği tarihte aylık almaya hak kazanmış olacakları için ikramiyelerini alabilirler.

Emeklilerin bayram ikramiyesi alabilmesi için, bayramın içinde bulunduğu ay boyunca SGK'dan aylık almış olmaları gerekir. SSK ve Bağ-Kur'lular için, aylık talebinde bulunulan ayı takip eden ayın başından itibaren aylığa hak kazanılır. Bu nedenle, 31 Mayıs'a kadar aylık talebinde bulunan kişiler, 1 Haziran itibarıyla aylık almaya hak kazanacakları için Kurban Bayramı'nda ikramiye alabilirler.