Sabah Gazetesi tarafından yapılan habere göre, milyonlarca emeklinin ekonomik yönden rahat edebilmesi için iktidar refah paketi çalışmalarına başladı. 

İstanbul’da Nisan Enflasyonu Yüzde 4,89 Oldu İstanbul’da Nisan Enflasyonu Yüzde 4,89 Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2024 yılının “emekliler yılı” ilan edilmesinin ardından geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’da emeklilerle ilgili yapılacak düzenlemeye dair açıklamalarda bulunmuştu.

Edinilen bilgilere göre, emeklilerle ilgili yapılan çalışma detayları incelendiğinde, gelirlerini artırmaya yönelik ve günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya dönük tedbirlerin öne çıktığı görülüyor. Çalışma Bakanlığı, hem kamu kurumlarıyla hem de diğer bakanlıklarla görüşmelerini sürdürerek bu konuda çalışmalarını ilerletiyor.

Belirli bir takvim çerçevesinde hayata geçirilecek desteklerin ana hatları şu şekilde:

Ulaşım Desteği

- Emeklilerin toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmalarının yanı sıra diğer ulaşım araçlarından da indirimli veya ücretsiz olarak faydalanmaları için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda, uçak ve tren biletlerinde emeklilere özel ayrıcalıklar tanınacak. Ulaştırma Bakanlığı bu konuda gerekli çalışmaları tamamlayacak.

İletişim Desteği

- GSM operatörleriyle yapılan protokollerle emekliler için indirimli özel tarifelerin devreye alınması planlanıyor. Bu sayede emekliler, telefon ve internet hizmetlerinden daha avantajlı şekilde yararlanabilecekler.

Temel ihtiyaç desteği

- Gelir seviyesi belirli bir miktarın altında olan emekliler için gıda ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla özel bir alışveriş kartı hazırlanacak. Her ay bu karta yüklenecek olan miktarla market alışverişi yapabilecekler. Bu destek, Aile Bakanlığı ve belediyeler tarafından sağlanacak.

Su faturası desteği

Emekliler için yerel yönetimlerle yapılan protokoller kapsamında su faturalarında indirim, ücretsiz veya indirimli toplu taşıma, belediye tesislerinden ayrıcalıklı yararlanma gibi birçok konu ele alınacak. Bu anlaşmalar sayesinde emekliler, belediyenin sunduğu tüm hizmetlerden indirimli veya ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

Doğalgaz, Elektrik desteği

Başta düşük maaşlı emekliler olmak üzere tüm emeklilerin doğalgaz ve elektrik faturalarının indirimli olması için çalışmalar yürütülüyor. Enerji Bakanlığı ile yapılacak protokollerle emeklilerin enerji giderlerini azaltıcı önlemler devreye alınacak. Ayrıca, hanelere kişi başına verilen enerji desteği emekliler için de genişletilecek.

Kira yardımı desteği

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan emekliler için kira yardımları da gündeme geliyor. Düşük gelirli emeklilerden başlanarak belirli miktarlarda kira desteği sağlanacak. Bu konuda yerel yönetimler de aktif rol alacak, büyükşehirlerde ise bu destek miktarının daha yüksek olması planlanıyor. Böylelikle emeklilerin kira giderlerinin bir kısmı karşılanacak.

Ayrıcalıklı bankacılık desteği

Bankalarla yapılacak protokollerle de emeklilere ayrıcalıklı bankacılık hizmetleri sunulacak. Kamu ve özel bankaların yanı sıra krediye ulaşma, düşük faiz imkanı, ücretsiz bankacılık hizmetleri ve promosyon miktarlarının artırılması gibi konular da emeklilerin faydalanabileceği imkanlar arasında olacak.

Tatil desteği

Emekliler için tatil imkanları genişliyor. Tatil yapma imkanı bulamayan emekliler için kamu kurumlarının tesisleri kapılarını açacak. Bu sayede emekliler, istedikleri bölgedeki kamu tesislerinde konaklama ve tatil imkanına kavuşabilecekler. Ayrıca turizm şirketleriyle yapılacak protokollerle, emeklilere özel kampanyalarla tatil beldelerinde indirimli tatil imkanları da sunulacak.

Taban maaş düzenlenecek

Emekliler için uygulanan taban maaştaki seyyanen desteklerin önümüzdeki dönem için yeniden belirleneceği açıklandı. Bu artışın Temmuz'dan önce yapılması bekleniyor. Ayrıca kök maaş düzenlemesi için seyyanen artış ve emekli aylık hesaplama sisteminde değişiklikler de masada çalışılan konular arasında yer alıyor. Bu düzenlemelerin emeklilerin yaşam standartlarını artırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.