Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın.. Hükümet Tasarrufa Sözleşmeli Yöneticilerden Başlasın! Şu maaşlara bakın..

Hasta ve hastane personeline ait bilgiler ile 2007 yılından bu zamana kadar çekilen tüm röntgen görüntüleri başta olmak üzere bütün tahlil ve tetkik sonuçlarının bilgisayar korsanlarının eline geçtiği ileri sürülüyor.

Edinilen bilgiye göre, korsanlar yurtdışından sisteme 12 Nisan Cuma günü saldırdığı iddia edilirken, hastanenin güvenlik önlemlerini aşarak farklı işlevleri bulunan bilgi işlem sistemlerine girmeyi başardılar. Korsanların saldırısının ardından görüntü saklama ve iletişim sistemi ağır hasar aldı.

200 BİN dolar fidye isteniyor iddiası

Diken sitesinden Mesude Demir’in aktardığına göre; hastane koridorlarında korsanların hastane yönetiminden 200.000 dolar fidye talep ettiği ileri sürüldü.

Hastane yönetimi suç delillerini yok etmeye çalışıyor iddiası

Adını vermek istemeyen bir hastane çalışanı, durumun hastane yönetiminin yetersiz, keyfi ve vurdumduymaz tutumunun sonucu olduğunu dile getirdi. Bu saldırının sadece hasta mağduriyetine ve hasta ile personel bilgilerinin tehlikeye atılmasına değil, aynı zamanda ciddi suiistimal ve ihtimalleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Hastane yönetiminin, suç delillerini yok etmeye çalıştığına dair iddialar, olayı daha da vahim hale getiriyor.

Yedekleme sistemi de yok

PACS’in yedekleme sisteminin bulunmaması nedeniyle çekilen görüntülü tetkiklere ulaşılamıyor. Hasta bilgilerinin bulunduğu diğer sistem olan Bilbest, şu anda çalışır durumda ve belli aralıklarla yedekleme yapıyor. Ancak, son yedekleme işleminden sonraki 12 günün hasta verileri kayboldu. E-nabız sistemine yüklenen verilerden bazıları kurtarılmaya çalışılıyor ancak hekimlerin performans bilgileri gibi önemli veriler de kaybedildi.

Hastanede yaşanan sorunla ilgili birçok bilgi işlem uzmanı çalıştığı ancak henüz net bir sonuç elde edilemediği kaydediliyor. Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili bilgi talebinde bulunulduğu ancak henüz bir açıklama yapılmadığıda gelen bilgiler arasında.