Ataşehir’deki bir özel hastanede Taş kırma ameliyatı olan H.K.’nin açtığı dava sürecinde hastanedeki başka bir doktorum E-Nabız sistemine girerek sağlık bilgilerini araştırdığını belirten kadının şikayeti sonrası, doktor hakkında kişisel verileri el ele geçirme suçundan soruşturma açıldı.

Başhekim Yardımcısı Necati Bulut’un Acı Günü Başhekim Yardımcısı Necati Bulut’un Acı Günü

Savcılık ise doktorun mahkemeye cevap vermek için hastanın E-Nabızına girdiğini ve bu nedenle suç kastı olmadığını kaydederek takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Pendik'te ikamet eden Hatice K., 2020 yılının ağustos ayında idrar yolunda yaşadığı rahatsızlık sebebiyle Ataşehir'deki özel bir hastaneye başvurdu.

Doktor Mehmet Ali A. tarafından muayene edilen Hatice K.'ye sağ üreterinde taş olduğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Aynı gün taş kırma ameliyatı olan kadın, sonraki günlerde dayanılmaz ağrılar yaşadı, sürekli hastaneye gitmek zorunda kaldı ve iddiaya göre yanlış tıbbi müdahalede bulunulduğunu iddia etti.

Hatice K., doktoru ve hastaneyi tüketici mahkemesine dava etti ve dava süreci devam ederken 2022 yılının aralık ayında telefonundan e-nabız uygulamasına girdiğinde aynı hastanedeki doktor Ekrem Ö.'nün defalarca sistemine girdiğini fark etti.

Doktorun, izni olmadan ve bilgisi olmadan e-nabız verilerini incelediğini belirten Hatice K., bu durumu savcılığa şikayet etti. "Kişisel verilerimi izinsiz bir şekilde ele geçirdi. Bunun nedeni, tüketici mahkemesinde davalı konumundaki hastanenin savunmasına delil toplamak olabilir" dedi. Kadın, sağlık verileri yönetmeliğine göre kişilerin sağlık verilerine sadece sağlık hizmeti alması gerektiğinde erişilebileceğini hatırlatarak, doktor hakkında dava açılmasını talep etti.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Hatice K.'nın bilgilerine izinsiz erişim sağlayan doktor Ekrem Ö. hakkında "kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan soruşturma başlattı. Doktorun ifadesinin alınmasının ardından, mahkemenin hastaneden tüm işlemlerin gönderilmesini istemesi ve bu doğrultuda doktorun e-nabız sistemine giriş yaparak mahkemeye evrak gönderdiği açıklandı.

Doktor, ifadesinde, "Özel hayata müdahale veya bilgi toplama gibi bir kastım yok. Üstelik radyoloji uzmanı olarak işlemlerini yaptığım için bu konuya aşinayım" şeklinde savunma yaptı. Savcılık, Hatice K. ile doktor arasındaki davanın varlığını ve mahkemenin hastaneden tüm tedavi belgelerini istediğini belirterek, doktorun e-nabız sistemine girişinin bu amaçla olduğunu ve suç kastının oluşmadığını değerlendirerek takipsizlik kararı verdi.