Kredi faiz oranları geçtiğimiz yıllara göre ciddi artış gösterirken, 3 milyon liralık bir konut kredisi tutarının aylık ödemesi 91.000 TL’yi buldu.

3 milyon TL konut kredisi çeken bir vatandaşın toplam geri ödeme rakamı ise 11 milyon TL’ye ulaşmış durumda.

Vatandaşlar ev alamadıkları için mecburen kiralık evlerde oturmak zorunda kalırken son 10 yıl içerisinde kiracı oranı ise %27,8 e çıktı.

Konut fiyatlarındaki yüzde 84'lük artış, ortalama konut satış fiyatını 3,92 milyon liraya ve metrekare satış fiyatını da 23,7 bin liraya yükseltti. Bu artış, ev sahibi olmayı zorlaştırdığı için birçok kişiyi kiralık evlere yöneltti.

Ak Parti Trol temizliğine hazırlanıyor Ak Parti Trol temizliğine hazırlanıyor

Son 10 yılda kiracı oranı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013 yılında yüzde 21,3 olan kiracı oranı, 2023 yılında yüzde 27,8'e yükseldi. Emlak sektörü temsilcilerinden Mahir Orak, son 10 yıldaki kiracı oranındaki artışı değerlendirerek, konuta erişimde yaşanan sıkıntının mevcut finansman yöntemlerinden kaynaklandığını belirtti.

Hanehalkı gelirinin yüzde 101’ine denk geliyor

Orak'a göre, finansman yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve iç kaynaklarla desteklenmesi durumunda konut sahiplik oranı ciddi oranda artabilir. Orak, "Kirada yaşayan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. 2013-2023 yılları arasındaki değişimi incelediğimizde yüzde 6,5'lik bir fark görüyoruz" dedi. Av. Mahir Orak, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği'nin (GYODER) raporuna atıfta bulunarak, İstanbul'da 100 metrekarelik bir konut için kullanılacak konut kredisinin aylık taksitlerinin hane halkı harcanabilir gelirinin yüzde 101'ine denk geldiğini belirtti.

Aylık kredi taksit tutarı 91.000 lira

Orak, günümüzde konut kredilerinde en düşük faiz oranının yüzde 2,94 olduğunu paylaşarak, bu oranla çekilen 10 yıl vadeli 3 milyon TL'lik bir kredinin aylık taksidinin 91 bin TL'ye ulaştığını söyledi. Geri ödenecek toplam tutarın ise 10 milyon 945 bin TL olduğunu ekledi.