Çocuğuna bakacak biri olmadığından dolayı anne, kazandığı ücret ile bakıcı bulmakta veya çocuğunu kreş ya da anaokuluna yazdırmaktadır. Bu durum kadının gelirinin büyük bir çoğunluğunu harcamak zorunda kalmasına neden olmakta ve onu çalışma hayatından uzaklaştırmaktadır.

“Çalışan Annelerin Çocuklarına Ücretsiz Kreş İmkanı Sağlamalıdır."

Kreş ve Anaokulu hizmeti, her şeyden önce sosyal bir hizmettir.

Bütün çocuklar eşittir ve kreş hakları vardır. Kreş ve anaokulu, çalışan ebeveynlere tanınan ve ücretsiz olması gereken yasal bir hak olmalıdır.

"Kadın çalışanların en büyük sorunlarından biri olan kreş meselesinin çözümü için Türk sağlık sen olarak çalışıyoruz.

ÇalışanlarımıZdan kreş talebi dilekçeleri topladık.Hastane idarelerine resmî yazılar yazmamıza rağmen hastanelerde kreş açılması ile iligili hala adımlar atılmamıştır

2022 yılının Türkiyesinde hala sağlık çalışanlarının kreş meselesini tartışıyoruz. 24 saat hizmet veren bir Doktor,hemşire, ebe, bayan memur arkadaşımız hastaneye geldiği zaman gece nöbetinde çocuğunu bırakabileceği bir kreşi bile yok. Ayın 10-12 gününü nöbette geçiren meslek mensubu arkadaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmasını izah etmekte güçlük çekiyorum. 24 saat esasına dayalı sağlık kurum ve kuruluşlarında mutlaka kreşler açılmalı, bütün imkanlar çalışanlara sağlanmalıdır. Eğer bunları yaparsak çalışanın verimliliği de artacaktır."

Ülkemizdeki kadın çalışan sayısının en fazla olduğu sektörlerden biri sağlık sektörü olup, kuruluşlarımız 24 saat esasına göre aralıksız hizmet vermektedir. Kadının çalışma hayatında daha fazla yer alması ve sağlık sektöründeki çalışma şartları bu alanda çalışan personelin okul öncesi çocukları için kurum bünyesinde çözüm sağlanmasını gerekli kılmaktadır.”

Sağlık Bakanlığının kurumları yazdığı kreş açın yazısı olmasına rağmen hala adımlar atılmamıştır.

Sağlık Bakanlığının kurumlara kreş açılması ilgili Yazıdığı yazı açıktır.

”sağlık kuruluşlarında çalışan personelin 0-6 yaş çocuklarının kreş imkanlarının tespit edilmesi, 50 ve üzeri çocuğun bulunduğu kuruluşlar bünyesinde kreş açılması, sayının 50’nin az olduğu yerlerde ise birden fazla sağlık kuruluşuna yönelik kreş imkanı sağlanması gerektiği belirtiyor .

Fatih Galender Zengin
Türk Sağlık Sen Ordu Şube Başkanı